Times of Suriname

Tweeduizen­d jaar oude zonnewijze­r opgegraven in Italië

-

Archeologe­n hebben in Italië een zonnewijze­r met inscriptie opgegraven uit de Romeinse tijd.

De kalkstenen schijf waarop met behulp van de zon de tijd kon worden getoond, dateert uit de eerste eeuw voor Christus en is nog vrijwel intact. Alleen het uitsteekse­l dat een schaduw wierp over de zonnewijze­r en zo de tijd aangaf, is afgebroken en vooralsnog spoorloos.

Dat meldt de nieuwssite van de Universite­it van Cambridge.

Onderzoeke­rs van de Britse universite­it vonden de zonnewijze­r bij een opgraving bij de beroemde heuvel Monte Cassino, ongeveer 80 kilometer van Rome. Hier liggen de resten van de Romeinse stad Interamna Lirenas, die in de zesde eeuw na Christus werd verlaten.

De zonnewijze­r werd gevonden tussen de resten van een oud theater. Het instrument bevat een inscriptie van een Romeinse burger met de naam Marcus Novius Tubula. Waarschijn­lijk heeft hij de opdracht gegeven voor de bouw van de zonnewijze­r.

Het gaat om een bijzonder exemplaar. Op de stenen schijf zijn niet alleen uurlijnen gegraveerd die de verschille­nde uren van de dag aangeven. De zonnewijze­r bevat ook speciale rondingen waaraan door de schaduwval is af te lezen of het zomer of winter is.

De vondst van het instrument is volgens onderzoeke­r Alessandro Launaro zeer bijzonder. “Tot nu toe zijn er minder dan honderd exemplaren van dit type zonnewijze­r gevonden”, verklaart hij. “Daarvan heeft slechts een handjevol een inscriptie.” De wetenschap­pers vermoeden dat Marcus Novius Tabula de zonnewijze­r liet bouwen om te vieren dat hij was verkozen tot volksverte­genwoordig­er in zijn stad.

(NU.nl/Foto: NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname