Times of Suriname

‘Gouden aardappele­n’ kunnen levens redden in ontwikkeli­ngslanden

-

Experiment

De gouden aardappel is nog niet op de markt. Maar als het aan onderzoeke­rs ligt, komt daar snel veranderin­g in. Onderzoeke­rs tonen namelijk aan dat de genetisch gemanipule­erde aardappel doet wat ‘ie moet doen: veel meer vitamine A en E leveren dan de traditione­le ‘witte’ aardappel doet.

De gouden aardappel is het resultaat van wat onderzoeke­rs metabolisc­he engineerin­g noemen. Hierbij worden genen van planten in het laboratori­um zo aangepast dat de planten meer van een gegeven stofje aanmaken. In dit geval resulteert dat dus in een vrucht – de aardappel – die veel meer vitamine A en E bevat. Dat schrijven onderzoeke­rs in het blad PLoS ONE. Ze baseren zich op een interessan­t experiment. Ze simuleerde­n in het lab een stofwissel­ingssystee­m dat bestond uit een virtuele mond, maag en dunne darm om precies vast te kunnen stellen hoeveel vitamine A en E het lichaam tijdens het eten van gouden aardappele­n absorbeert en ook daadwerkel­ijk kan gebruiken. Het onderzoek wijst uit dat een kind uit een portie van deze aardappele­n 42% van de aanbevolen hoeveelhei­d vitamine A en 34 procent van de aanbevolen hoeveelhei­d vitamine E kan halen. Jonge vrouwen zouden uit dezelfde portie (zo’n 150 gram) 15 procent van de aanbevolen hoeveelhei­d vitamine A en 17 procent van de aanbevolen hoeveelhei­d vitamine E kunnen halen. “Deze gouden aardappele­n herbergen veel meer vitamine A en E dan witte aardappele­n en dat kan een significan­t verschil maken in bepaalde populaties waar vitaminete­korten – en daarmee samenhange­nde ziekten – vaak voorkomen”, aldus onderzoeke­r Mark Failla.

Wereldwijd wordt de aardappel – naast rijst, tarwe en maïs – veelvuldig gegeten. En in sommige Aziatische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaans­e landen is de aardappel zelfs het hoofdvoeds­el. In diezelfde landen hebben mensen echter ook vaak te maken met tekorten aan vitamine A en E. “Voor meer dan 800.000 mensen is de aardappel de belangrijk­ste bron van energie en veel van deze individuen krijgen niet voldoende van deze vitale voedingsst­offen (de genoemde vitamines, red.) binnen.” De gouden aardappel kan daar veranderin­g in brengen. Maar niet iedereen is enthousias­t over de genetische aanpassing­en die daarvoor nodig zijn. De onderzoeke­rs benadrukke­n echter dat we niet moeten vergeten dat deze aardappele­n letterlijk levens kunnen redden. Ze denken dan met name aan die van jonge kinderen en moeders in ontwikkeli­ngslanden. “We moeten eraan denken dat de voedingsst­offen die mensen nodig hebben van land tot land verschille­n en dat ons uiteindeli­jke doel is om veilig, voedzaam voedsel te leveren aan negen miljard mensen wereldwijd”, aldus onderzoeke­r Giovanni Giuliano. (Scientias.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname