Times of Suriname

Sprinkhaan zit al 128 jaar verborgen in Van Gogh-schilderij

-

128 jaar lang viel het niemand op, pas tijdens een uitgebreid onderzoek kwam hij aan het licht: een echte sprinkhaan in een schilderij van Van Gogh. Waarschijn­lijk is de sprinkhaan tijdens het verven tegen het doek aangewaaid, of zat hij vast in de verf en heeft Van Gogh hem laten zitten.

Van Gogh schilderde het schilderij ‘Landschap met olijfbomen’ in 1889, een jaar voordat hij zelfmoord pleegde. Waarschijn­lijk schilderde hij dit doek buiten, zoals hij wel vaker deed. Dat zegt onderzoeke­r Teio Meedendorp van het Van Gogh Museum. Meedendorp: “Van Gogh hield ervan om buiten te schilderen. In een brief aan zijn broer Theo schreef hij zelfs over al het zand en alle vliegjes die tegen zijn doek aanwaaiden. Als je in de buitenluch­t schildert, belandt er soms het een en ander op het doek.”

Het schilderij waar het om gaat: Landschap met olijfbomen. Beeld: Nelson-Atkins Museum of Art. Een schilderij dat daar een goed voorbeeld van is, is ‘Zeegezicht bij Les Saintes-Maries-de-la-Mer’. “Hij stond daar op het strand te schilderen, en waarschijn­lijk waaide het hard, dus er zit heel veel zand op dat doek.” Heel erg vond hij dat waarschijn­lijk niet, want op het doek is niet te zien dat hij pogingen heeft ondernomen om het zand weer weg te halen.

Zo ook bij de sprinkhaan. “Die sprinkhaan was waarschijn­lijk al dood voordat hij in de verf kwam te zitten, want er zijn geen sporen in de verf te zien waaruit blijkt dat hij heeft proberen weg te kruipen. Al is de verf waarschijn­lijk zo dik, dat een sprinkhaan dat zelf niet zou kunnen.”

Wie nieuwsgier­ig is naar de sprinkhaan, moet worden teleurgest­eld. “Met het blote oog is hij niet te zien. Er kijken iedere dag mensen naar dat schilderij, en toch is het nooit iemand opgevallen.” Daarnaast hangt het schilderij momenteel in een museum in Kansas, in de Verenigde Staten. Dat museum heeft besloten om de sprinkhaan in het schilderij te laten zitten. (Rtl nieuws/Foto:rtl nieuws.nl)

- Demonstrat­ie van de eerste motorfiets door bouwer Gottlieb Daimler.

- Lancering van de Russische USSR Loenik 17/Lunokhod 1 (maanlander met maanwagen). Bestemming: Maan. Michael Jai White (Brooklyn (New York), 10 november 1967) is een Amerikaans­e acteur en vechtkunst­beoefenaar die speelde in tal van films en tv-series. Hij was de eerste AfroAmerik­aan die een comic superheld speelt in een grote film, als Al Simmons, de hoofdperso­on in de film Spawn uit 1997. De meervoudig­e karatekamp­ioen was verantwoor­delijk voor vechtscène­s voor films van Steven Seagal en Jean-Claude Van Damme. White heeft ook Jax Briggs geportrett­eerd in Mortal Kombat: Legacy. Hij is erg bekend om zijn rol in de films van Tyler Perry. White is getrouwd en heeft twee kinderen. (Foto: Pinterest)

Michael Jai White

Miranda Lambert

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname