Times of Suriname

Emmy wordt ondanks overlijden toch nog moeder

-

De Britse Emmy Collett (31) stierf met de gedachte dat ze moeder zou worden. Maar een week na haar dood kreeg de draagmoede­r een miskraam. Haar geliefde Jake Coates (32) wil de droom van zijn vrouw nu toch nog waarmaken. “Ze was voorbestem­d om moeder te worden en die kans wil ik haar alsnog geven.”

Het verhaal van Jake en Emmy leek tot vorig jaar op een sprookje. Ze ontmoetten elkaar toen ze 11 en 13 waren. Toen ze allebei gingen studeren – Jake wilde dokter worden, Emmy lerares- verloren ze elkaar uit het oog. Jake verhuisde zelfs naar Australië. Twee jaar geleden liepen ze elkaar weer tegen het lijf en het vuur laaide meteen op. Zes maanden laten zouden ze op reis gaan naar de Filipijnen, waar Jake zijn jeugdliefd­e ten huwelijk wilde vragen.

Dat liep anders. Jake masseerde Emmy’s nek toen hij een knobbeltje ontdekte. Meteen vreesde hij het ergste en dat bleek terecht toen ze zich bij haar huisarts liet onderzoeke­n. Ze bleek aan schildklie­rkanker te lijden, die ook haar vermoeidhe­id, gezwollen lymfeklier­en en constante buikklacht­en verklaarde. En er was nog meer slecht nieuws, want de tumor was uitgezaaid en er was niets meer aan te doen. Desondanks besloten ze met chemothera­pie te beginnen. Dat zou gevolgen hebben voor hun kinderwens. “Emmy zou geen baby kunnen dragen tijdens de chemo, omdat het schadelijk zou zijn voor de foetus. Maar ze wilde zo wanhopig graag kinderen. Zelfs toen ze zich al zo slecht voelde door de tumor. Het idee dat we embryo’s konden laten invriezen hield haar op de been.”

Binnen de drie weken werden eicellen weggenomen bij Emmy en kunstmatig bevrucht met sperma van Jake. Toen de embryo’s opgeslagen waren, begon ze aan haar behandelin­g en de zoektocht naar een surrogaatm­oeder. Dat werd uiteindeli­jk een voormalige schoolvrie­ndin, Liz (32).

Tijdens haar laatste trip van het ziekenhuis naar huis, had ze even een helder moment en kwam plots het besef dat ze haar kindje nooit in haar armen zou houden. “Ze keek naar me en zei: ‘Ik ga ons kindje nooit zien, he?’ Ik loog en antwoordde: ‘Je weet nooit.’ Daarna viel ze weer in slaap”, aldus Jake.

Maar de week na haar dood sloeg het noodlot opnieuw toe. Dokters ontdekten dat de zwangersch­ap van Liz buitenbaar­moederlijk was en de foetus was niet te redden. Een tweede verlies voor Jake in enkele dagen. “Ik ben wel dankbaar dat Emmy het niet meer heeft geweten. Tot ze stierf, was ze in de veronderst­elling dat we een baby zouden krijgen.”

Na zo veel verlies besloot Jake even van de radar te verdwijnen. “Ik wilde met niemand spreken en trok met onze hond Molly zes weken naar een afgelegen eiland. Molly heeft me toen gered, want ze had me nodig om haar eten te geven en met haar te gaan wandelen.”

Een toekomst als single papa schrikt de man uit Monmouth in Wales niet af. Hij heeft zelfs zijn baan als arts opgegeven en zoekt een nieuwe baan met veel thuiswerk om er helemaal voor zijn kind te kunnen zijn. “Het wordt niet makkelijk, dat weet ik. Emmy zal er niet zijn als het kindje geboren wordt en dat zal heel zwaar op me wegen. Maar op deze manier heb ik toch nog iets van Emmy bij me en dat is het beste wat me kan overkomen. Zeker omdat ik weet dat het iets is wat ze altijd graag heeft gewild.”

“Ik praat trouwens nog elke dag met haar. Ik denk graag dat ze ergens anders is en op ons neerkijkt, om te zien of alles wel goed gaat met ons. Ik wil niets liever dan haar trots te maken.” (AD/Foto:ad.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname