Times of Suriname

=ZDQJHUVFKD­S HQ 0LJUDLQH

-

Een bekende reden voor mi graine is de veranderin­g in de hormoonspi­egel. Bij vrouwen verandert de hormoonspi­e gel sterk tijdens de zwanger schap. $ls je zwanger bent, kan de situatie verbeteren of verslechte­ren.

Hormoonspi­egels tijdens zwangersch­ap

Het oestrogeen niveau kan oplopen tot wel keer het normale niveau gedurende de zwangersch­ap. Voor het progestero­n geldt dat het ni veau daalt in het begin van de zwangersch­ap en dat het toe neemt naarmate de duur van de zwangersch­ap toeneemt. $ls een vrouw niet zwanger is, is de fluctuatie van haar hormoonspi­egel niet zo groot als in vergelijki­ng met een wel zwangere vrouw. 'it kan een verklaring zijn voor het feit dat gedurende de zwanger schap migraine minder vaak voorkomt. 7ijdens de zwan gerschap is ook het niveau van de endorfine veel hoger dan normaal. Endorfine is het pijnstille­nde hormoon dat van nature door het lichaam wordt aangemaakt, ook dit kan een verklaring zijn voor het feit dat tijdens de zwangersch­ap afwijkinge­n plaatsvind­en in het migraine patroon..

Migraine wordt niet altijd minder

-ammer genoeg, is het niet zo dat een zwangersch­ap al tijd positief uitwerkt op het migraine patroon, zeker niet gedurende de eerste weken van de zwangersch­ap. $ls een vrouw minder eet en drinkt vanwege de ochtend mis selijkheid, kunnen een ver laging van het bloedsuike­r gehalte en minder vocht ertoe leiden dat er juist een toename kan zijn van migraine aanval len.

Veilige geneesmidd­elen tijdens de zwangersch­ap

,ndien een zwangersch­ap zich aandient, of indien je van plan bent om zwanger te raken, is het verstandig om met de huisarts te overleggen welke medicatie het beste kan wor den gebruikt tijdens de zwan gerschap of de periode van het geven van borstvoedi­ng. Het meest ideaal zou zijn om geheel te stoppen met medi cijnen, omdat medicijnen in de praktijk niet worden uit getest op zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoedi­ng geven. ,ndien er een pijnstil ler moet worden ingenomen, is paracetamo­l het veiligst gedurende de zwangersch­ap of in de periode dat er borst voeding wordt gegeven. Het beste is om de paracetamo­l in te nemen tijdens het eten om irritatie van de maag te voor komen. Een oplosbare tablet is te prefereren boven een vaste tablet als de migraine aanval zich aandient. $ls het einde van de zwangersch­ap zich aandient is het beter om geen aspirine meer te nemen, omdat hij het bloed dunner maakt. Voorkom ook om meer dan mg ibuprofen per dag in te nemen.

Alternatie­ve

geneesmidd­elen

Veel vrouwen proberen al ternatieve geneesmidd­elen tijdens de zwangersch­ap. 7erwijl sommige alternatie­ve middelen veilig kunnen zijn, moet er rekening mee worden gehouden dat andere midde len net als traditione­le genees middelen de zwangersch­ap negatief kunnen bewnvloede­n. Bijvoorbee­ld bij een aroma therapie moeten bepaalde oli en niet worden gebruikt zoals bijvoorbee­ld rozemarijn. 2ok voetreflex therapie kan beter niet worden toegepast gedu rende de zwangersch­ap. Het is in alle gevallen zo dat de therapeut op de hoogte moet worden gesteld van het feit dat je zwanger bent.

Terugkomen­de migraine

'oor het plotseling lager worden van het oestrogeen niveau, zullen sommige vrou wen last krijgen van migraine enkele dagen na de geboorte. 0aar deze migraine kan ook het gevolg zijn van andere factoren zoals vermoeidhe­id, uitdroging en een verlaagde bloedsuike­r spiegel.

(Mens en Gezondheid/Foto:

Parents Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname