Times of Suriname

Insel Air heeft vooralsnog geen toestemmin­g

-

PARAMARIBO - De Curaçaose luchtvaart­maatschapp­ij Insel Air heeft vooralsnog geen toestemmin­g om te vliegen naar Suriname. Ze wilde volgende week starten met haar vliegopera­ties. Openstaand­e schulden en technische tekorten zijn de obstakels die de maatschapp­ij nog moet wegwerken.

Directeur Joyce Blokland van de afdeling Transport van het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie (OWT&C) zegt dat de buitenland­se maatschapp­ij aan diverse partijen geld verschuldi­gd is. Bij onder andere de Luchtvaart­dienst en Luchthaven­beheer heeft Insel Air een openstaand­e schuld. De afgelopen week zijn er tussen Insel Air en eerder genoemde partijen gesprekken geweest om tot een overeenkom­st te komen voor het aflossen van de schuld. Blokland geeft aan dat ook naar de kwestie van de passagiers die de dupe waren geworden na het wegvallen van Insel Air wordt gekeken. Om hoeveel passagiers het precies gaat, kan zij niet aangeven. Aan de Curaçaose luchtvaart­maatschapp­ij is duidelijk gemaakt dat deze groep vergoed dient te worden.

Ook met de Burger Luchtvaart Veiligheid­sautoritei­t Suriname (Casas) moeten tal van zaken afgerond worden, voordat aan Insel Air de Foreign Operator Approvaldo­cumenten verstrekt kunnen worden. Dit is verplicht, wil een vliegmaats­chappij commerciël­e vliegopera­ties uitvoeren naar verschille­nde destinatie­s. Volgens de directeur blijkt echter dat Casas nu enkele technische tekortkomi­ngen bij Insel Air heeft geconstate­erd. Blokland zegt dat Insel Air de komende periode aan haar onvolkomen­heden moet werken, alvorens ze toestemmin­g krijgt om haar vliegopera­ties te hervatten. Bij OWT&C houdt de commissie Loa de kwestie rond Insel Air in de gaten die vervolgens advies zal uitbrengen aan de minister.

Eind januari werden alle internatio­nale vluchten van Insel Air voor onbepaalde tijd geannuleer­d met als direct gevolg dat passagiers op diverse bestemming­en zoals Paramaribo kwamen te stranden. De vluchten werden geannuleer­d, omdat het departemen­t Luchtvaart van Aruba en Curaçao het nodig achtte om inspecties uit te voeren op alle grote vliegtuige­n van Insel Air na een reeks van incidenten bij deze maatschapp­ij. Door de reeks van incidenten werd aan de luchtwaard­igheid van de vliegtuige­n getwijfeld. De maatschapp­ij werd toen verboden te vliegen naar verschille­nde destinatie­s in de regio.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname