Times of Suriname

Voldoende beweging ter voorkoming van overgewich­t en diabetes

-

PARAMARIBO Voldoende beweging is één van de belangrijk­ste factoren om diabetes te voorkomen. Het voorkomt ook overgewich­t en obesitas en helpt hart- en bloedvaten gezond te houden. Uit cijfers van MyLab is gebleken dat er steeds meer overgewich­t voorkomt. Bovendien blijken steeds meer kinderen veel te zwaar te zijn. “Dat is een zorgelijke trend, omdat overgewich­t één van de risicofact­oren is voor diabetes”, zegt Whitney Williams, Business Unit Manager van MyLab.

“Op en rond de Wereld Diabetesda­g wordt extra aandacht besteed aan suikerziek­te, zoals diabetes in de volksmond wordt genoemd. Maar de Intermed Bedrijveng­roep voert het gehele jaar door activiteit­en uit om de aandacht te vragen voor de zorgwekken­de stijging van deze aandoening”, zegt Thelma Vreden, Chief Operations Officer van de Intermed Bedrijveng­roep. Eén van de manieren waarop dat gebeurt, is door het uitvoeren van een vaatcampag­ne, waarbij onder meer gewezen wordt op de ernstige gevolgen die diabetes kan hebben op de bloedvaten in het lichaam. “Het gaat met name om de kleine vaten van de nieren die kapot gaan, vandaar de grote instroom van dialysepat­iënten. Ook de vaten van de ogen raken beschadigd wanneer diabetes niet goed gereguleer­d wordt, waardoor men slecht gaat zien en uiteindeli­jk zelfs blind kan worden”, legt Vreden uit. In dit kader is er zaterdag een bewegingsd­ag voor het personeel van de Intermed Bedrijveng­roep georganise­erd, waar MyLab deel van uitmaakt.

De ochtend startte met een bewegingss­essie, gevolgd door Zumba en sport en spel. Daaromheen hadden alle units een eigen stand, waar ze informatie verschafte­n en gezonde voeding en drank konden verkopen. Sommigen hadden kokosnoten te koop, andere healthy skewers. Ook bestond de mogelijkhe­id om vóór en na het bewegen de bloeddruk en bloedsuike­r te meten. “We promoten elke keer dat mensen voldoende moeten bewegen, gezond moeten eten en op tijd moeten screenen, maar dat geldt dus ook voor ons. We hebben met deze bewegingsd­ag getracht om te laten zien hoe dat moet. Niet alleen promoten, maar ook zelf doen. Het hoeft natuurlijk niet precies zoals wij het hebben gedaan, maar wij wilden laten zien hoe je het wel zou kunnen doen. We wilden het goede voorbeeld geven”, aldus Williams.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname