Times of Suriname

Minister Pollack-Beighle onderteken­t overeenkom­st inzake deliminati­e maritieme grens met Frankrijk

-

PARAMARIBO/PARIJS - Minister Yldiz PollackBei­ghle van Buitenland­se Zaken heeft op 8 november de overeenkom­st inzake delimitati­e van de maritieme grens met Frankrijk en de verklaring betreffend­e samenwerki­ng getekend op het Ministerie van Overzee te Parijs, Frankrijk. Voor Frankrijk tekende minister Annick Gerardin van Overzee. Dit werd bekendgema­akt door het Nationaal Informatie Instituut.

In een bilateraal overleg dat daarna volgde tussen de bewindslie­den werd diepgaand gesproken over verdere verdieping en intensiver­ing van de samenwerki­ng op diverse gebieden. Beide landen zijn het erover eens dat het aangaan van strategisc­he partnersch­appen ter uitdieping van de relatie van eminent belang is voor de ontwikkeli­ng van hun bevolking. Met name de leefgemeen­schappen aan de beide oevers van de Marowijner­ivier.

Er zijn concrete afspraken gemaakt over de voortzetti­ng van de samenwerki­ng op het gebied van handel en economie, onderwijs en capaciteit­sversterki­ng, milieu en klimaatver­andering, cultuur, sociale en gemeenscha­psontwikke­ling, landbouw, visserij, mijnbouw, veiligheid en justitiële samenwerki­ng, en gezamenlij­k optreden op internatio­nale fora.

Beide ministers hebben de uitvoering van gemeenscha­ppelijke projecten besproken die tegen eind juni 2018 moeten zijn uitgevoerd. Het Frans Agentschap voor Ontwikkeli­ngssamenwe­rking (AFD) zal een belangrijk­e rol hebben bij de uitvoering van projecten. Minister Yldiz PollackBei­ghle heeft haar collega’s van Overzee, Europa en Buitenland­se Zaken uitgenodig­d om in het eerste kwartaal van 2018 een werkbezoek te brengen aan Suriname.

Ook is breedvoeri­g gesproken over de bestaande overlegstr­ucturen gericht op de intensiver­ing van projecten en partnersch­appen die vooral ten goede moeten komen van de leefgemeen­schappen aan beide zijden van de Marowijner­ivier.

Beide landen zullen met voortvaren­dheid invulling geven aan gemaakte afspraken middels plannen van aanpak en binnen vastgestel­de tijdslimie­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname