Times of Suriname

Stichting voor Dorpsontwi­kkeling Matawai en Amazon Conservati­on tekenen overeenkom­st

-

PARAMARIBO – De Matawai gaan hun ongeschrev­en geschieden­is ten aanzien van hun traditione­el leefgebied met behulp van kartering en videografi­e vastleggen. Dit meldt het Amazon Conservati­on Team Suriname (ACT-Suriname) in een persberich­t.

De Stichting voor Dorpsontwi­kkeling Matawai en het ACT-Suriname tekenden hiervoor op 9 november een intentieve­rklaring.

Het doel van deze tweejarige overeenkom­st is samenwerki­ngsafsprak­en te maken die gericht zijn op het zo goed mogelijk ondersteun­en van de gemeenscha­ppen bij het invullen van hun behoeften en ambities binnen dit kader. Het gaat hoofdzakel­ijk om: logistieke ondersteun­ing, (audiovisue­le) vertaling van de geschieden­is naar het Sranan of Nederlands en het gezamenlij­k ontwikkele­n van richtlijne­n ten aanzien van de toegankeli­jkheid van de geschieden­is of intellectu­eel eigendom.

Het doel van deze stichting is de culturele, sociaal-maatschapp­elijke en economisch­e ontwikkeli­ng van de dorpen in het gebied van de Matuariërs te bevorderen. De Matawai wonen verspreid over kleine nederzetti­ngen aan de Saramaccar­ivier. ACTSurinam­e heeft in 2015 het Matawai-gebied op aanvraag van de lokale gemeenscha­p aan haar werkgebied­en toegevoegd. Het ACT werkt in heel Suriname met lokale gemeenscha­ppen aan het beschermen en behouden van de biodiversi­teit, de cultuur en de traditione­le gezondheid­szorg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname