Times of Suriname

Wereld Diabetes Dag

-

Wereld Diabetes Dag (WDD) is de belangrijk­ste wereldwijd­e bewustword­ings campagne voor diabetes. Wereld Diabetes Dag werd op 14 november 1991 door de Internatio­nale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) geïntroduc­eerd als reactie op de alarmerend­e toename van diabetes over de hele wereld. In 2007 heeft Wereld Diabetes Dag voor het eerst plaatsgevo­nden onder auspiciën van de Verenigde Naties. Het doel van Wereld Diabetes Dag is aandacht en begrip te vragen voor diabetes, die wereldwijd epidemisch­e vormen aanneemt, onder volwassene­n maar ook onder kinderen.

Diabetes mellitus (letterlijk ‘honingzoet­e doorstromi­ng’) is een aandoening die wordt gekenmerkt door herhaaldel­ijk verhoogde bloedgluco­sewaarden (hyperglyke­mie). De term suikerziek­te (en in de volksmond suiker) wordt ook wel gebruikt, maar wordt door sommigen afgeraden omdat deze verkeerde associatie­s zou oproepen. Er wordt bijvoorbee­ld gezegd dat diabetes zou ontstaan door te veel suiker te eten, of dat men geen suiker zou mogen eten als men diabetes heeft. Hoe hoog de bloedgluco­sewaarden precies moeten zijn en onder welke omstandigh­eden die metingen moeten worden gedaan, is internatio­naal vastgelegd in afspraken, die per land soms iets kunnen verschille­n.

De continue hyperglyke­mie veroorzaak­t, als ze hoog genoeg is, glucosurie (suikerverl­ies via de urine) wat in ernstige gevallen zowel een merkbare polyurie (veel urineren) als polydipsie (veel drinken) ten gevolge heeft. Uiteindeli­jk kan een langdurige hyperglyke­mie of een te hoge hyperglyke­mie leiden tot coma als dit niet op tijd herkend en behandeld wordt. Wereldwijd hadden in 2010 zo’n 180 miljoen mensen diabetes. Van de naar schatting 800.000 Nederlande­rs met deze ziekte, waren er zo’n 250.000 die diabetes hadden zonder het te weten. Het Nederlands­e Ministerie van Volksgezon­dheid (VWS) heeft in 2005 van diabetes een speerpunt gemaakt. Diabetes Mellitus (DM) type 1 en 2 komen beide in alle leeftijdsc­ategorieën voor, echter type 2 bij het Kaukasisch­e (blanke) ras vooral na het 40ste levensjaar. Bij andere etnische groepen begint het vaak al op jongere leeftijd. Vooral mensen van Hindoestaa­nse, negroïde, mediterran­e of Aziatische afkomst hebben een extra hoge kans om DM type 2 te ontwikkele­n. Deze personen dienen vanaf kinderleef­tijd al gescreend te worden. Van de patiënten met DM type 2 heeft zo’n 8085% overgewich­t. DM type 2 staat bekend om de familiaire belasting. Bij DM type 1 is dit veel minder het geval. De conventie stelt dat de ideale bloedgluco­sewaarde (de bloedgluco­sespiegel) afhankelij­k van omstandigh­eden tussen de 4 en de 8 mmol/liter dient te liggen. Een normale nuchtere waarde ligt tussen de 4 en de 5,6 mmol/l. Indien de ‘nuchtere’ waarden bij een onbehandel­d persoon boven de 6 mmol/l en ‘nietnuchte­r’ boven de 11,0 mmol/l lig gen, spreekt men van diabetes mellitus (suikerziek­te). In het grijze gebied tussen deze grenswaard­en spreken sommigen wel, anderen niet van diabetes. Landelijk en internatio­naal worden over deze waarden periodiek afspraken gemaakt of ze worden herzien door medici op grond van onderzoeks­resultaten.

Meestal wanneer men met klachten komt met de symptomen van diabetes mellitus, zitten ze royaal boven de streefwaar­den. Om met zekerheid te bepalen of een persoon diabetes heeft en welk type hij heeft, dient bij het bloedonder­zoek niet alleen de bloedgluco­sewaarde bepaald te worden, maar ook het cpeptide en het insulinege­halte van het bloed. Een type1patië­nt vertoont een verhoogde bloedgluco­sewaarde maar produceert geen cpeptide meer; een type2patië­nt vertoont meestal (maar niet altijd) een verhoogde bloedgluco­sewaarde die altijd gepaard gaat met een verhoogd insulineni­veau.

(Bron: Wikipedia.org)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname