Times of Suriname

Staatssecr­etaris zoekt contact met slachtoffe­rs

-

AMSTERDAM - Staatssecr­etaris van Defensie Barbara Visser geeft toe dat er in een zaak rond misbruik van drie militairen op de kazerne van Schaarsber­gen fouten zijn gemaakt. Ze heeft contact opgenomen met betreffend­e militairen. “Als er bij hen behoefte aan is, wil ik graag met hen spreken.”

Het verhaal over misbruik uit de Volkskrant heeft op staatssecr­etaris Visser ‘grote indruk gemaakt’. Begint haar spreektijd ermee. Heeft zelf ook contact opgenomen met de drie slachtoffe­rs en wil graag met hen spreken. Kamerleden spraken eerder al in een besloten gesprek met de slachtoffe­rs, die twee weken geleden in de Volkskrant naar buiten kwamen met hun verhaal. Rond hun ontgroenin­g werden de militairen stelselmat­ig gepest, vernederd, mishandeld, aangerand en zelfs verkracht. De Kamerleden waren zeer geraakt door hun verhaal. D66-Kamerlid Salima Belhaj noemde hen heldhaftig.

Visser stelde tijdens haar eerste debat in de Tweede Kamer ook dat het verhaal in de Volkskrant diepe indruk op haar had gemaakt. Het overleg, dat over personeels­zaken bij Defensie ging, werd voor het grootste deel gesproken over de mishandeli­ngszaak in Schaarsber­gen. Ze kondigde vrijdag al een onafhankel­ijk onderzoek aan. Visser zei gisteren dat ze hoopt nog deze week de commissie in te stellen. Die moet begin volgend jaar al met een rapport komen. Er moet ook een telefoonnu­mmer en e-mailadres komen waarop militairen de commissie rechtstree­ks kunnen bereiken, zei Visser.

(AD.NL)

 ??  ?? Staatssecr­etaris Barbara Visser.(Foto: ANP)
Staatssecr­etaris Barbara Visser.(Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname