Times of Suriname

Leerlingen komen later binnen en zijn meer beschadigd

-

GOIRLE - Zorgleerli­ngen werden drie jaar geleden plotseling verwezen naar het regulier onderwijs. Wie het niet redt, eindigt toch op een speciale school. Die puilen inmiddels uit. Scholengem­eenschap De Keyzer in Goirle barst uit de voegen. Tegen de verwachtin­g in groeit de afdeling voor het voortgezet speciaal onderwijs hard. Leerlingen komen later, maar ook met veel heftiger problemen binnen. Hijgend en met rode wangen komt lerares Myke aangelopen. “Sorry, ik heb een incident dat ik echt moet oplossen.” Er is een vechtparti­j geweest in de klas. Het is alle hens aan dek om de leerlingen weer te kalmeren. Juist zulke incidenten zijn voor reguliere scholen reden hun zorgleerli­ngen naar het speciaal onderwijs te verwijzen. Leerlingen worden langer ‘vastgehoud­en’, totdat de situatie escaleert en een leerling in de klas met stoelen staat te smijten. Directeur Alexander van den Broek krijgt steeds vaker telefoontj­es waarin scholen acuut om een plek vragen. “Die kinderen zijn echt beschadigd”, merkt hij. “Ze hebben al zo lang op hun tenen moeten lopen en zijn compleet overprikke­ld.”

Het aantal kinderen met gedragsen psychiatri­sche problemen dat naar het speciaal onderwijs moet, groeit. Bij twee vso-scholen van Biezonderw­ijs in de regio Tilburg zijn de afgelopen drie jaar tot 50 procent meer jongeren aangemeld. “We schrikken er soms echt van hoe de kinderen binnenkome­n. Dan kunnen ook wij ze niet alleen helpen en zijn jeugdhulpv­erleners nodig”, verklaart bestuursvo­orzitter Dave Ensberg-Kleijkers. Het gaat bijvoorbee­ld om kinderen met hechtingsp­roblemen of die een complexe vechtschei­ding van de ouders hebben meegemaakt. Zij krijgen niet snel genoeg de hulp die ze nodig hebben. Bovendien worden hun problemen niet altijd opgemerkt, omdat ze die niet duidelijk uiten.

(AD.NL)

 ??  ?? Nienke werkt tijdens de techniekle­s op De Keyzer geconcentr­eerd aan een pennenbakj­e dat ze zelf heeft gemaakt.(Foto: AD.nl)
Nienke werkt tijdens de techniekle­s op De Keyzer geconcentr­eerd aan een pennenbakj­e dat ze zelf heeft gemaakt.(Foto: AD.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname