Times of Suriname

Noord-Koreaanse soldaten bij de VN-post in Panmunjom

-

NOORD KOREA - Een Noord-Koreaanse soldaat, die via een grensdorpj­e is overgelope­n naar het zuiden, is op zijn vlucht beschoten en verwond. De militair ondernam zijn vluchtpogi­ng vanuit een wachtpost in Panmunjom, een plaatsje in de gedemilita­riseerde zone tussen beide Korea’s.

Het lukt Noord-Koreaanse soldaten zo nu en dan om hun vrije zuiderbure­n, via het zwaarbewaa­kte grensgebie­d, te bereiken. Ontsnappen via Panmunjom, met grote kans op de korrel te worden genomen door medesoldat­en, gebeurt echter relatief weinig. Volgens de Zuid-Koreaanse legerleidi­ng is het de, aan elleboog en schouder gewonde, militair toch gelukt. Hij werd ongeveer 50 meter over de grens gevonden en is direct naar een ziekenhuis gebracht. Wat zijn rang is en waarom hij is overgelope­n, blijft vooralsnog onduidelij­k.

Sinds het einde van de Koreaanse oorlog in 1953 zijn ongeveer 30.000 NoordKorea­nen overgelope­n. De meesten van hen kiezen voor een route via China. Dat is een betere optie dan een vlucht via het grensgebie­d, dat aan beide zijden door honderddui­zenden zwaarbewap­ende troepen wordt gecontrole­erd. De grenszone is afgescherm­d met van scheermesj­es voorziene afrasterin­gen en miljoenen landmijnen. Er wonen geen burgers in het gebied dat zowel door Noord-Korea als de VN scherp in de gaten wordt gehouden.

(AD/Foto: arc-anglerfish-arc2-prod-mco. s3.amazonaws.com)

 ??  ?? Noord-Koreaanse soldaten bij de VN-post in Panmunjom.
Noord-Koreaanse soldaten bij de VN-post in Panmunjom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname