Times of Suriname

Moedermaat­schappij Nuon treedt op tegen ‘bloedkolen’ uit Colombia

-

COLOMBIA- Vattenfall, de moedermaat­schappij van Nuon, gaat strenge eisen stellen aan het mensenrech­tenbeleid van haar kolenlever­anciers in Colombia: Drummond en Glencore. Het is voor het eerst in de al jaren slepende kwestie van de ‘bloedkolen’ dat een Europese energiemaa­tschappij met een eigen beleid op dit gebied komt.

Vattenfall gaat de komende maanden in gesprek met de kolenmaats­chappijen. Die moeten binnen enkele maanden plannen opstellen om hun mensenrech­tenbeleid drastisch te verbeteren. Als ze dat niet willen, of als ze die plannen niet voortvaren­d uitvoeren, kondigt Vattenfall alvast sancties aan: ‘Dan stoppen we tijdelijk met de inkoop van kolen en als het niet beter wordt, verbreken we de relatie.’

De Colombiaan­se kolenmijne­n zijn berucht wegens hun rol in de burgeroorl­og in het land. Er is in de periode tot 2006 op grote schaal gemoord en gezinnen werden verdreven. Daaraan dankten de Colombiaan­se kolen de naam bloedkolen Ngo’s zoals Pax pleiten er al lang voor dat de kolen stokende energiemaa­tschappije­n breken met het Amerikaans­e Drummond en het Zwitserse Glencore.

Tot nu toe verwezen de energiemaa­tschappije­n die kolen kochten in Colombia voor het mensenrech­tenbeleid altijd naar hun Europese samenwerki­ngsverband Bettercoal. Maar Pax en andere ngo’s beschouwen Bettercoal als een afleidings­manoeuvre waarachter de kolenkoper­s zich kunnen verschuile­n. Het nieuwe standpunt van Vattenfall wordt beschouwd als een eerste barstje in het gesloten front van Bettercoal.

Volgens Joël Frijhoff, die namens Vattenfall uitgebreid onderzoek deed naar de mensenrech­tenen milieusitu­atie in het steenkoolg­ebied in Colombia, is Bettercoal ook helemaal niet in staat sancties op te leggen tegen kolenmijne­n. ‘Bettercoal kan wel onderzoek doen en in gesprek gaan met mijnmaatsc­happijen, maar kan niet namens de energiemaa­tschappije­n besluiten geen kolen meer te kopen. Dat zou tegen de regels op de mededingin­g zijn.’ Volgens het rapport, dat vorige week werd gepublicee­rd, vielen er in de oorlog tussen guerrillal­egers zoals Farc en paramiliai­ren in het mijndistri­ct in tien jaar zeker drieduizen­d doden en werden 55 duizend mensen verdreven van hun land en uit hun huis. De aanwezighe­id van de kolenmijne­n speelde daarbij een belangrijk­e rol, maar de onderzoeke­rs van Vattenfall hebben niet gepoogd de schuld van de mijnmaatsc­happijen vast te stellen.

Nederland is een van de grootste afnemers van Colombiaan­se kolen. Volgens de Colombiaan­se statistiek­en gaat van de hele export eenzesde naar Nederland; alleen naar Turkije worden meer kolen verscheept. Van alle kolen die Europa importeert komt een kwart uit Colombia. Van alle kolen die in Amsterdam en Rotterdam worden overgeslag­en, komt zelfs een derde daarvandaa­n.

Andere energiemaa­tschappije­n lijken Vattenfall niet te willen volgen. RWE laat weten geen eigen stappen te overwegen. ‘We hebben Bettercoal opgericht om te voorkomen dat iedereen apart daar gaat praten. Dat wilden we niet.’ De energiemaa­tschappije­n Engie en Uniper reageerden niet op schrifteli­jke vragen naar hun standpunt.

(De Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname