Times of Suriname

Spanje signaleert Russische inmenging bij Catalaanse crisis

- Een kind wordt behandeld in de Jemenitisc­he kuststad Hodeidah, gelegen in het door rebellen gecontrole­erde gebied. Daar blijft de blokkade voorlopig van kracht en kunnen dus geen hulpgoeder­en doorkomen.

SAOEDI-ARABIË - Een kind wordt behandeld in de Jemenitisc­he kuststad Hodeidah, gelegen in het door rebellen gecontrole­erde gebied. Daar blijft de blokkade voorlopig van kracht en kunnen dus geen hulpgoeder­en doorkomen. Na de vingerwijz­ing van de internatio­nale gemeenscha­p dat de blokkade van Jemenitisc­he havens en luchthaven­s door Saoedi-Arabië tot massale hongersnoo­d leidt, heeft Saoedi-Arabië aangekondi­gd dat de blokkades worden opgeheven.

Vorige week sloot de door Saoedi-Arabië aangevoerd­e coalitie de grenzen van Jemen, nadat de Saoedi’s een raketaanva­l van Jemenitisc­he houthirebe­llen op de luchthaven van Riyaad onderschep­ten. Luchthaven­s en zeehavens werden gesloten. De Verenigde Naties en tientallen hulporgani­saties luidden de alarmklok: de blokkade zou voor miljoenen Jemenieten de hongerdood betekenen. De Saoedi’s kondigden het opheffen van de op 4 november ingestelde blokkade aan met een mededeling van een Saoedische missie bij de VN. Binnen de 24 uren zullen “alle havens in de door de internatio­naal erkende Jemenitisc­he regering gecontrole­erde gebieden heropend worden”. Het gaat om de havens van Aden, Mocha en Mukalla. Wat de havens in door de rebellen gecontrole­erde of betwiste gebieden betreft, vraagt de missie aan de VN een team experts te sturen “om ervoor te zorgen dat er geen wapens, munitie, raketonder­delen of geld kunnen binnengesm­okkeld worden”. Volgens de Saoedi’s leveren Iran en haar bondgenote­n regelmatig wapens en geld aan de houthirebe­llen.

Zowel Saoedi-Arabië als de Verenigde Staten beschuldig­en Iran ervan de raket te hebben geleverd voor de aanval die tot de blokkade leidde. Iran ontkent dat het wapens levert aan Jemen, hoewel het land de houthirebe­llen steunt en onderstree­pt dat de luchtaanva­llen van de Saoedische coalitie voor grote aantallen burgerslac­htoffers zorgen. Naar schatting 17 miljoen Jemenieten kreunen onder voedselsch­aarste, 7 miljoen daarvan dreigen van honger om te komen. Een uitbraak van cholera heeft al voor meer dan 2.000 doden gezorgd. Vorige week werd een lading chloortabl­etten van het Rode Kruis, die worden gebruikt ter preventie van cholera, tegengehou­den aan de grens van Jemen.

De Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië kwam in maart 2015 tussenbeid­e om steun te verlenen aan president Abedrabbo Mansour Hadi, die door de houthi’s werd verbannen. De oorlog heeft al zeker 8.650 levens geëist en heeft het verarmde land aan de rand van de hongersnoo­d gebracht. Het conflict wordt gekenmerkt door de regionale rivaliteit tussen enerzijds Iran, dat de sjiitische houthirebe­llen en anderzijds Saoedi-Arabië, dat de coalitie leidt en de verbannen president steunt.

(HLN/Foto:hln.be) SPANJE - Spaans buitenland­minister Antonia Dastis stelt dat Spanje bewijzen heeft van Russische inmenging bij de Catalaanse kwestie. De Spaanse ministers van Buitenland­se Zaken en Defensie hebben tijdens een bijeenkoms­t met hun Europese ambtgenote­n gewaarschu­wd voor “desinforma­tie” op het internet inzake de Catalaanse crisis die volgens hen uit Rusland afkomstig is.

“Ik zal ingaan op hoe valse informatie en manipulati­es ontstonden rond het referendum en de gebeurteni­ssen die daarop volgden in Catalonië”, zei minister van Buitenland­se Zaken Alfonso Dastis bij de opening van de bijeenkoms­t. De diplomaten­chefs van de lidstaten moeten volgens hem overleggen wat de Europese Unie kan doen om de “desinforma­tie” uit Rusland te counteren

“Het is bewezen” dat Rusland heeft geprobeerd zich op sociale, media te mengen in de Catalaanse crisis, stelde Dastis. Sinds de onthulling­en over Russische bemoeienis­sen bij de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van vorig jaar, incidenten in Duitsland en bij de Franse verkiezing­en, belangt de kwestie de hele Europese Unie aan. De Spaanstali­ge edities van Russische overheidsg­etrouwe media als RT en Sputnik worden er door de Spaanse krant El Pais van beschuldig­d “campagne te hebben gevoerd voor de Catalaanse onafhankel­ijkheid”.

De Europese Unie kondigde vandaag aan de strijd op te zullen voeren tegen misleidend­e informatie die vooral via Russische mediakanal­en wordt verspreid. Het budget voor “strategisc­he communicat­ie”, met name voor de EU-taskforce die ‘nepnieuws’ signaleert, gaat omhoog.

(HLN/Foto: img.rtvslo.si)

 ??  ?? Spaans buitenland­minister Antonia Dastis stelt dat Spanje bewijzen heeft van Russische inmenging bij de Catalaanse kwestie.
Spaans buitenland­minister Antonia Dastis stelt dat Spanje bewijzen heeft van Russische inmenging bij de Catalaanse kwestie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname