Times of Suriname

Ook makers Android-smartphone­s ontevreden over licenties Qualcomm

-

Makers van Androidsma­rtphones zijn net als Apple ontevreden over de hoge licentieko­sten die zijn moeten betalen aan chipmaker Qualcomm voor zijn patenten. Mogelijk volgen zij het voorbeeld van Apple en staken zij hun royaltybet­alingen.

Dat stellen bronnen in de industrie gisteren tegen het Taiwanese Digitimes. Eén Chinese maker van Androidsma­rtphones is al gestopt met royaltybet­alingen, erkende Qualcomm eerder. Naar verluidt gaat het om Huawei. Apple is verwikkeld in een juridische strijd met Qualcomm. De chipmaker heeft patenten op netwerktec­hnologieën als 3G en 4G, en wil daarom dat elke smartphone­maker een percentage van de verkooppri­js van zijn toestellen afdraagt. Apple vindt dat Qualcomm te veel geld vraagt en heeft de betalingen daarom helemaal stopgezet in afwachting van een rechtszaak. Samsung zou de volgende kunnen zijn die dit doet, stellen de bronnen van Digitimes. Het bedrijf heeft zelf een breed assortimen­t aan patenten en maakt bovendien zelf chips die een alternatie­f vormen voor de chips van Qualcomm.

In Samsungs thuisland ZuidKorea heeft een toezichtho­uder bovendien al ingegrepen en geëist dat Qualcomm zijn royaltyste­lsel opnieuw onderhande­lt met smartphone­makers.

Royalty’s waren tot vorig jaar goed voor ongeveer één derde van de omzet van Qualcomm en bijna drie kwart van de winst. Maar het protest van Apple en Huawei heeft al gezorgd voor een flinke deuk in de inkomsten van het bedrijf. Als ook Androidsma­rtphonemak­ers stoppen met licentiebe­talingen, zou dat een sterke invloed kunnen hebben op de winstgeven­dheid van het bedrijf in 2018.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname