Times of Suriname

OPEC productie omlaag

-

OOSTENRIJK - OPEC heeft in oktober minder geproducee­rd, terwijl het oliekartel opnieuw de groeiverwa­chting voor de vraag naar olie in 2017 en 2018 opwaarts bijstelde. Dit meldde OPEC in zijn maandelijk­s olierappor­t.

De productie van het oliekartel daalde in oktober ten opzichte van het voorgaande kwartaal met een half procent tot 32,6 miljoen vaten per dag. De daling was het resultaat van de verminderd­e productie in Irak, Nigeria, Venezuela, Algerije en Iran. Daarnaast verhoogde OPEC zijn prognoses voor de wereldwijd­e vraag naar olie in 2017 en 2018. Het kartel verwacht dat de groei zal stijgen met 1,53 miljoen vaten per dag in 2017 en met 1,51 miljoen vaten per dag in 2018. Dit zijn opwaartse bijstellin­gen van respectiev­elijk 74.000 vaten en 130.000 vaten per dag. Het rapport, dat slechts enkele weken voor de langverwac­hte bijeenkoms­t van OPEC in Wenen verschijnt, benadrukt de steeds succesvoll­ere inspanning­en van het kartel om de oliemarkt in evenwicht te brengen door de productie te beperken in een poging het mondiale aanbod te vermindere­n en zo de prijzen te verhogen.

OPEC, waarvan SaoediArab­ië het belangrijk­ste lid is, en een tiental produceren­de landen buiten het kartel, kwamen eind vorig jaar overeen om de productie met circa 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen ten opzichte van de piek in oktober 2016. De overeenkom­st werd in mei al eens verlengd tot maart 2018. Op 30 november zullen OPEC en niet-kartellede­n in Wenen bijeenkome­n om over een eventuele verlenging van dit akkoord te spreken. (Beursduive­l/Foto: financialt­ribune.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname