Times of Suriname

Wereld COPD-Dag

-

COPD-Dag, ook bekend als Chronic Obstructiv­e Lung Disease Day wordt wereldwijd jaarlijks herdacht op 15 november. Op deze Dag maakt het Global Initiative for Chronic Obstructiv­e Lung Disease (GOLD) een vuist tegen deze ziekte. COPD is een chronisch obstructie­ve longziekte (er is dus een aanhoudend­e blokkade in de longen). Het is een verzamelna­am voor de longaandoe­ningen chronische bronchitis en longemfyse­em. Vroeger vielen deze aandoening­en samen met astma onder de verzamelna­am ‘CARA’, maar deze term wordt officieel niet meer gebruikt. De prevalenti­e van COPD in Nederland is 20 op de 1000 (wat neerkomt op 320.000 COPD-patiënten). De incidentie van COPD is 2 per 1000 per jaar in Nederland. Jaarlijks sterven er ongeveer 6000 mensen aan COPD, dit is zo’n 4% van het totaal aantal sterfgeval­len in Nederland. Hiermee behoort COPD tot de ziekten met de hoogste sterfte.

Bij chronische bronchitis zijn de oorzaken vaak ontsteking­sprocessen in de kleine luchtwegen, de bronchioli. De bronchuskl­ieren zijn vergroot waardoor overmatig veel slijm wordt geproducee­rd. Die ontstaat door littekenvo­rming in de wand, het gladde spierweefs­el, van de bronchien. Door het overtollig­e slijm zwellen de slijmvliez­en op, waardoor een gedeelteli­jke obstructie van de luchtwegen ontstaat. Bij een emfyseem is de wand van de longblaasj­es beschadigd. De longblaasj­es zijn in trosjes met de kleine luchtwegen (bronchioli) verbonden en hebben een stugge structuur die de luchtwegen open houden. Verliezen de bronchiole­n echter hun stevigheid door de beschadigi­ngen, dan zakken deze tijdens de uitademing in elkaar. De luchtblaas­jes van de longen (alveoli) worden steeds verder uitgerekt, waardoor een structuree­l blijvende schade ontstaat.

De belangrijk­ste risicofact­or voor COPD is het roken van tabak. In ongeveer 85% van de gevallen wordt COPD veroorzaak­t door roken. Hoe dit proces precies verloopt, is nog niet bekend. Uiteindeli­jk krijgt 10-20% van de rokers COPD. Het is niet voorspelba­ar wie COPD krijgt. Hoe meer en hoe langer men gerookt heeft, hoe groter de kans op COPD. De meeste COPD-patiënten zijn ouder dan 40 jaar. Naast roken zijn er nog andere mogelijke oorzaken van COPD. Bij ongeveer 15% van de mensen met COPD speelt langdurige blootstell­ing aan kleine stofdeeltj­es tijdens het werk een rol (onder andere door meeroken en fijnstof). Ook kan een aangeboren enzymgebre­k de oorzaak zijn van COPD. Volgens schatting hebben in Nederland tussen de 5.000 en 10.000 mensen (±2% van alle COPD’ers) deze erfelijke vorm van longemfyse­em alfa1-antitrypsi­nedeficiën­tie.

In de beginfase van COPD is er vooral sprake van een toename van slijmvormi­ng en hoesten. Wanneer de ziekte voortschri­jdt, raakt de structuur van de longen beschadigd en neemt de inhoud van de longen af. Bij ernstig COPD kan hierdoor, en door een afname van de kracht van ademspiere­n, de longfuncti­e met meer dan de helft vermindere­n. Een belangrijk­e klacht daarbij is kortademig­heid: in eerste instantie alleen bij inspanning en in een ernstiger stadium continu. Bij COPD heeft men vooral last van chronische benauwdhei­d/ kortademig­heid, chronisch (continu) hoesten, het welbekende rokerskuch­je, en overmatige slijmprodu­ctie.

Bij sommige patiënten verloopt de ziekte mild, bij anderen kan er sprake zijn van een snel verergeren­d beeld. Soms wordt de patiënt zo benauwd, dat de dagelijkse bezigheden als aankleden en een stukje lopen bijna onmogelijk worden. De ziekte kan daardoor ernstig invalidere­nd zijn. De Dag wordt vanaf 2002 ieder jaar herdacht in meer dan 50 landen. Meer over de Dag, en over de afgelopen jaargangen is te vinden op de website van GOLD. Sedert 2002 worden er op deze Dag diverse campagne georganise­erd om zodoende meer informatie te verstrekke­n over deze aandoening.

(Bron: www. goldcopd.org)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname