Times of Suriname

Poolse overheid verdedigt nationalis­tische optocht

-

POLEN - De Poolse regering ziet geen graten in een nationalis­tische optocht in Warschau waarbij demonstran­ten op de nationale feestdag het voorbije weekend opriepen tot een ‘islamitisc­he Holocaust’ en antisemiti­sche leuzen scandeerde­n. De leider van de regerende partij noemt racisme en vreemdelin­genhaat in het land “een marginaal probleem”.

Tijdens de optocht, waaraan 60.000 mensen deelnamen, werden racistisch­e, antisemiti­sche en islamofobe leuzen gescandeer­d. Volgens het Poolse ministerie van Buitenland­se Zaken was dat niets meer dan een uitdrukkin­g van patriottis­me. De Poolse regering veroordeel­t officieel racisme en xenofobe stellingen, maar noemde de mars “een grootse viering van Polen, verenigd rond onze gedeelde waarden van vrijheid en trouw aan een onafhankel­ijk thuisland”. Jaroslaw Kaczynski, leider van de regerende partij Wet en Recht, verklaarde dat er enkele “ongelukkig­e incidenten” zijn geweest maar noemde dat “een marginaal probleem” en voegde er aan toe dat er misschien zelfs sprake was van uitlokking. “Zij die Polen willen treffen, weten hoe ze dat moeten doen”. Polen heeft Rusland er recent van beschuldig­d dat het Polen poogt te destabilis­eren. Het Israëlisch­e ministerie van Buitenland­se Zaken stelt dat de mars in Warschau “een gevaarlijk­e optocht van extreme en racistisch­e elementen” was.

“We hopen dat de Poolse autoriteit­en de organisato­ren tot de orde zullen roepen”, zei woordvoerd­er Emmanuel Nahshon. “De geschieden­is leert ons dat uitingen van rassenhaat meteen en vastberade­n moeten aangepakt worden”. Een kleine groep mensenrech­tenactivis­ten protesteer­de gisteren omdat ze van oordeel zijn dat de autoriteit­en niet gepast hebben gereageerd op het gedrag van de nationalis­ten.

(AD.NL)

 ??  ?? Demonstran­ten tijdens de nationalis­tische mars vorig weekend in Warschau.(Foto:AFP)
Demonstran­ten tijdens de nationalis­tische mars vorig weekend in Warschau.(Foto:AFP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname