Times of Suriname

Smog New Delhi verhindert helikopter­s om water te sproeien

- Motorrijde­rs proberen zich door de dikke smog laag voort te bewegen. De lucht is zwaar van de uitlaatgas­sen van dieselmoto­ren, kolencentr­ales en industriël­e uitstoot en van het vuurwerk.(Foto: ANP)

INDIA - Het plan om de dikke smog in de Indiase hoofdstad New Delhi te bestrijden door water over de stad te spuiten, kan niet doorgaan door de zware luchtveron­treiniging. De helikopter­s die zouden worden ingezet als waterdrage­rs kunnen in de smog niet vliegen.

India wilde vanaf een hoogte van ongeveer 100 meter water gaan sproeien. Hoeveel oppervlakt­e van de enorme metropool met 22 miljoen inwoners de actie zou bestrijken is niet bekendgema­akt. Een ander probleem was dat boven delen van New Delhi, waaronder het zuiden waar het parlement, de president en de premier zetelen, niet mag worden gevlogen, meldt de krant Indian Express. De zware smog wordt veroorzaak­t door de vele auto’s in de stad, zand en stof van bouwplaats­en en branden op landbouwgr­onden in de omgeving. De regering kan het probleem alleen aanpakken door landelijk beleid te maken, maar heeft dat tot nu toe niet gedaan. Volgens lokale media hangt er meer dan twee keer zoveel fijnstof in de lucht als wat als gevaarlijk wordt bestempeld. Daarom is vorige week in de stad de noodtoesta­nd uitgeroepe­n. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) noemde New Delhi in 2014 de meest vervuilde hoofdstad ter wereld, erger nog dan het eveneens beruchte Peking. Sindsdien sluiten de autoriteit­en geregeld tijdelijk kolencentr­ales en wordt soms een deel van het autoverkee­r gesommeerd van de weg te blijven. (NU.NL)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname