Times of Suriname

0DQ URHSW ]LFK]HOI XLW WRW NRQLQJ YDQ QLHPDQGVOD­QG

-

(en ,ndische man heeIt zichzelI tot bevelhebbe­r van een ongeclaimd stukje land in 1oord-$Irika gekroond. .oning 6uyash 'i[it moedigt nu mensen aan om burger te worden van zijn jonge koninkrijk.

Het gebied waar de ,ndisr aanspraak op maakt heet µ%ir 7awil¶, een onbewoonde lap woestijnla­nd van 2060 km2 tussen (gypte en 6oedan dat geen van beide landen heeIt geclaimd. Het is het enige plekje op de wereld waar mensen kunnen leven en overleven dat geen deel is van een staat oI land. 'e grenskronk­el kwam tot stand door koloniale grensingre­pen door de %ritten in 1899. .oning worden ging niet zonder slag oI stoot. 'e nieuwe µheerser¶ reisde honderden kilometers en er moest heel wat planning aan de hachelijke tocht door de woestijn vooraIgaan. 8iteindeli­jk slaagde hij erin een lokale chauffeur te overtuigen hem naar het aIgelegen niemandsla­nd te brengen.

³'e route die ik nam wordt bewaakt door (gyptische militairen en is ook een gebied waar terroriste­n zitten, dus de militairen hebben orders in de categorie µschieten om te doden¶´, legt 'i[it uit. 'e avonturier en zijn chauffeur moesten ook aan drie voorwaarde­n voldoen oI ze mochten de bewuste route zelIs niet nemen ze mochten geen Ioto¶s nemen van militaire gebieden, moesten terugkomen binnen een dag en mochten niet reizen met waardevoll­e bezittinge­n.

(AD.NL/Foto: kingdomofd­ixit.gov.best)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname