Times of Suriname

0XJDEH EHYHVWLJW KXLVDUUHVW WHJHQRYHU SUHVLGHQW =XLG $IULND

-

=,0%$%:( 5REHUW 0XJDEH SUHVLGHQW YDQ =LPEDEZH EHYHVWLJW GDW KLM KXLVDUUHVW RSJHOHJG KHHIW JHNUHJHQ GRRU KHW OHJHU GDW GH PDFKW LQ KHW ODQG KHHIW RYHUJHQRPH­Q 0X JDEH ]LW ]RGRHQGH YDVW LQ GH =LPEDEZDDQV­H KRRIGVWDG +DUDUH 'DW EHYHVWLJW GH MDULJH 0XJDEH LQ HHQ JHVSUHN PHW ]LMQ =XLG $IULNDDQVH DPEWVJHQRR­W -DFRE =XPD (HUGHU OLHW KHW =LPEDEZDDQV­H OHJHU DO ZHWHQ GDW GH SUHVLGHQW HQ ]LMQ JH]LQ µYHLOLJ¶ ]LMQ

'e =uid $Irikaanse presi dent =uma uitte eerder op de ochtend zijn Eezorgdhei­d over de situatie. Hij riep de =imEaEwaans­e regering en het leger op kalm te Elijven en het conflict vreedzaam op te lossen.

=uma stuurt als voorzitter van de 2ntwikkeli­ngsge meenschap van =uidelijk $Irika 6$'& , aIgezan ten richting =imEaEwe die met zowel 0ugaEe als met de strijdkrac­hten in gesprek gaan. =uma gaI eerder al aan dat de 6$'& Eereid is te helpen zoeken naar een oplossing voor het conflict in =imEaEwe. Hij riep op tot kalmte.

1aast =uma heeIt ondertus sen ook de (uropese 8nie zorgen geuit over de situatie in =imEaEwe. 'e (8 heeIt opgeroepen de dialoog te starten en te zoeken naar een vreedzame oplossing voor de ontstane situatie in het land. 'e constituti­onele orde en het democratis­ch Eestuur moeten daarEij gehandhaaI­d worden, stelt de (8.

(erder meldde de regerings partij =$18 PF dat het le ger in de nacht van dinsdag op woensdag de macht in het land heeIt overgenome­n.

Het leger ontkent dat sprake is van een staatsgree­p. 2p de staatstele­visie zei een woord voerder van het leger dat het niet gaat om een staatsgree­p, maar om een µEloedeloz­e correctie¶. 'e actie was µal leen op criminelen gericht¶, die sociaal en economisch lijden in het land zouden ver oorzaken.

$anleiding voor de onrust is het ontslag van de Einnen de strijdkrac­hten populaire 0nangagwa. 'e politicus werd eerder gezien als ppn van de Iavorieten om 0u gaEe op te volgen. 'oor zijn vertrek leek *race 0ugaEe de Eeste papieren te heEEen om op termijn president te worden. 'e opvolgings­kwes tie loopt hoog op vanwege de slechte gezondheid van de hoogEejaar­de 0ugaEe. 'e echtgenote van de presi dent kon rekenen op de steun van de jongerenaI­deling van regeringsp­artij =$18 PF, die zich profileert als de µnieuwe generatie¶ Einnen de =imEaEwaans­e politiek. 'at kamp staat tegenover de µoude garde¶, die onder an dere worden gesteund door de invloedrij­ke vereniging voor oorlogsvet­eranen, een overtuigd Eondgenoot van 0nangagwa.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname