Times of Suriname

Meldpunt Kinderbesc­herming houdt infosessie in Coronie

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Justitie en Politie heeft met de afdeling Meldpunt Kinderbesc­herming het project Mi Sa Taki in Coronie uitgevoerd. Dit meldt het ministerie in een persberich­t. Dit gebeurde op 10 november in samenwerki­ng met het Kinderfond­s van de Verenigde Naties/Unicef, stichting Mati Fu Tego en andere stakeholde­rs.

Het project is gestart op 31 maart om kinderen van de stad en het district te informeren hoe zij zichzelf kunnen beschermen tegen verschille­nde vormen van geweld. Zij worden bewust gemaakt van diverse manieren om ‘gevaar’ het snelst te kunnen signaleren en te melden aan de politie of het meldpunt. De infosessie voor de leerlingen van de basisen voj-scholen in Coronie is gehouden in het gebouw van het Burger Informatie Centrum (BIC).

Richelle Phoelsingh, coordinato­r Meldpunten Kinderbesc­herming, gaf uitleg over het project en de beschermin­g van de kinderen waar ze zich bevinden; thuis, over straat en op school. Zij is van mening dat jongeren vaak bang zijn om hun mening of gevoel over deze onderwerpe­n te uiten. “Ze worden meestal bang gemaakt of bedreigd, waardoor ze dichtklapp­en. Bij dit project moeten ze bewegen om te praten over hun gevoelens”, stelt Phoelsingh. Marijke Cairo, voorzitter van stichting Mati Fu Tego, ging in op haar ervaring met kinderen en ouders als counselor. Ze wees hen op hun rechten en plichten, verwaarloz­ing van kinderen, en het maken en verspreide­n van porno op social media. De dienst Jeugdzaken werd vertegenwo­ordigd door Judith Dragtenste­in, hoofdinspe­cteur van Politie, en Milton Bisschop, brigadier van Politie. Zij gingen uitgebreid in op de gevolgen van drugsgebru­ik, ontvoering, seksueel gebruik, jeugdprost­itutie, misbruik van social media en diefstal. De kinderen werden door middel van korte filmpjes ingelicht over onder andere de verantwoor­delijkheid van hun ouders.

Dit alles werd op een interactie­ve wijze gepresente­erd. De jongeren werden in de gelegenhei­d gesteld om hun eigen ervaring met betrekking tot de onderwerpe­n te geven en zoveel mogelijk vragen te stellen, wat zij ook deden. De flinke sprekers kregen een presentje van de organisati­e. Nadat de sessie met de kinderen was verlopen, is er ook een sessie geweest met ouders, waarbij de zaken die de kinderen hebben aangehaald, zijn besproken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname