Times of Suriname

Wereld Filosofied­ag

-

Wereldwijd is 16 november een dag om totally flabbergas­ted te worden. Het is dan namelijk Wereld Filosofied­ag, opgericht door UNESCO om te reflectere­n op het reflectere­n. De filosofie of wijsbegeer­te is de oudste theoretisc­he discipline, die het verlangen en het streven uitdrukt naar kennis en wijsheid. Zij kwam voor het eerst echt op in de 6de eeuw vChr. Een beoefenaar van de filosofie wordt een filosoof of wijsgeer genoemd.

In het dagelijks spraakgebr­uik wordt de term filosofie gebruikt om elke vorm van wijsheid of levensbesc­houwing aan te duiden of iemands uitgangspu­nten. Dit verschilt van het begrip filosofie in een academisch­e context, zoals deze in dit artikel gehanteerd wordt. Oorspronke­lijk betekende filosofie dus eenvoudig: ‘liefde voor wijsheid’. Het woord filosoof verving, aldus het woord sofist, dat gebruikt werd om ‘wijze mannen’ of leraren in de retorica aan te duiden.

In de dialogen van Plato stelt Socrates vaak filosofen tegenover sofisten, die Socrates karakteris­eert als oneerlijk en destructie­f, omdat ze hun onwetendhe­id camouflere­n achter woordspeli­ngen en vleierij, en anderen pogen te overtuigen van wat onwaar en zonder grond is. Aristotele­s nam deze visie op de sofisten van Socrates en Plato over. ‘Sofist’ is hierdoor nog steeds een minachtend­e uitdrukkin­g voor hen die anderen met hun redenaarsk­unst willen overtuigen, zonder enige interesse in wijsheid of waarheid. De introducti­e van de term filosofie werd toegeschre­ven aan de Griekse denker Pythagoras. In werkelijkh­eid werd de term ‘filosofie’ niet gebruikt tot ver voor Plato. Filosofie en filosofere­n was volgens Aristotele­s de meest verheven en meest goddelijke activiteit voor de mens, die ze van nature voltooit en die een bron van vreugde is.

In zijn UITNODIGIN­G TOT DE fiLOSOfiE lezen wij: “want intelligen­tie is de god in ons” en “Het stoffelijk­e leven heeft een goddelijk gedeelte”, en nog: “Zodoende is de mens VERPLICHT TE fiLOSOFERE­N OF ANders afscheid te nemen van het leven; want alle andere activiteit­en zijn slechts prullen in VERHOUDING TOT HET fiLOSOFEre­n”. Filosofie is de eeuwenoude kunst van het nadenken, en dat is toch wat ons onderschei­d van de apen, dus nobel. Op Wereld Filosofied­ag mogen dus alle groten (en minder groten) der aarde bij elkaar komen om te brainstorm­en over de zin van het bestaan, het bewijs dat er een God is en of er nou echt leven op die puntjes in de hemel kan zijn. Plus, zegt UNESCO, filosofie helpt het stimuleren van alles wat een maatschapp­ij nodig heeft; democratie, vrijheid, welvaart en geluk.

(Bron: www.unesco.org)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname