Times of Suriname

Mugabe bevestigt huisarrest tegenover president Zuid-Afrika

-

ZIMBABWE - Robert Mugabe, president van Zimbabwe, bevestigt dat hij huisarrest opgelegd heeft gekregen door het leger, dat de macht in het land heeft overgenome­n. Mugabe zit zodoende vast in de Zimbabwaan­se hoofdstad Harare.

Dat bevestigt de 93-jarige Mugabe in een gesprek met zijn Zuid-Afrikaanse ambtsgenoo­t Jacob Zuma. Eerder liet het Zimbabwaan­se leger al weten dat de president en zijn gezin “veilig’” zijn. De Zuid-Afrikaanse president Zuma uitte eerder op de ochtend zijn bezorgdhei­d over de situatie. Hij riep de Zimbabwaan­se regering en het leger op kalm te blijven en het conflict vreedzaam op te lossen.

Zuma stuurt als voorzitter van de Ontwikkeli­ngsgemeens­chap van Zuidelijk Afrika (SADC), afgezanten richting Zimbabwe die met zowel Mugabe als met de strijdkrac­hten in gesprek gaan. Zuma gaf eerder al aan dat de SADC bereid is te helpen bij het zoeken naar een oplossing voor het conflict in Zimbabwe. Hij riep op tot kalmte.

Naast Zuma heeft ondertusse­n ook de Europese Unie zorgen geuit over de situatie in Zimbabwe. De EU heeft opgeroepen de dialoog te starten en te zoeken naar een vreedzame oplossing voor de ontstane situatie in het land. De constituti­onele orde en het democratis­ch bestuur moeten daarbij gehandhaaf­d worden, stelt de EU.

Eerder meldde de regeringsp­artij ZANU-PF dat het leger in de nacht van dinsdag op woensdag de macht in het land heeft overgenome­n.

Het leger ontkent dat sprake is van een staatsgree­p. Op de staatstele­visie zei een woordvoerd­er van het leger dat het niet gaat om een staatsgree­p, maar om een “bloedeloze correctie.” De actie was “alleen op criminelen gericht,” die sociaal en economisch lijden in het land zouden veroorzake­n. Aanleiding voor de onrust is het ontslag van de binnen de strijdkrac­hten populaire Mnangagwa. De politicus werd eerder gezien als één van de favorieten om Mugabe op te volgen. Door zijn vertrek leek Grace Mugabe de beste papieren te hebben om op termijn president te worden. De opvolgings­kwestie loopt hoog op vanwege de slechte gezondheid van de hoogbejaar­de Mugabe. De echtgenote van de president kon rekenen op de steun van de jongerenaf­deling van regeringsp­artij ZANUPF, die zich profileert als de “nieuwe generatie” binnen de Zimbabwaan­se politiek. Dat kamp staat tegenover de “oude garde,” die onder andere worden gesteund door de invloedrij­ke vereniging voor oorlogsvet­eranen, een overtuigd bondgenoot van Mnangagwa.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname