Times of Suriname

VS wil onafhankel­ijk onderzoek naar schenden mensenrech­ten Rohingya

-

VS - De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson heeft gisteren opgeroepen tot een onafhankel­ijk onderzoek naar de vermeende mensenrech­tenschendi­ngen tegen Rohingyamo­slims in Myanmar.

Hij deed dat na een bijeenkoms­t met militaire en civiele leiders uit het Aziatische land. Sinds eind augustus zijn zo’n zeshonderd­duizend Rohingya vanuit Myanmar naar buurland Bangladesh gevlucht. Dat gebeurde nadat het leger hard optrad na aanvallen van Rohingya-opstandeli­ngen. Tillerson sprak op een gezamenlij­ke persconfer­entie met de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi over “gruwelijke taferelen.” Vluchtelin­gen beschuldig­den Myanmarese militairen en burgerwach­ten eerder van moordparti­jen, verkrachti­ngen en het platbrande­n van dorpen. Het leger stelde deze week dat uit eigen onderzoek is gebleken dat daar geen sprake van was. De strijdkrac­hten zeggen zich bij hun interne onderzoek te hebben gebaseerd op verklaring­en van duizenden mensen uit tientallen Rohingya-dorpen. Mensenrech­tenorganis­aties vinden die conclusie ongeloofwa­ardig.

Maandag bleek uit cijfers van onder meer hulporgani­satie Save the Children dat bijna een kwart van de kinderen in vluchtenli­ngenkampen voor Rohingya in Bangladesh lijdt aan een acute vorm van ondervoedi­ng.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname