Times of Suriname

Republikei­nen hopen dat Trump druk op omstreden senaatskan­didaat opvoert

-

VS - De Republikei­nse fractie in de senaat hebben hulp gevraagd aan president Donald Trump om te voorkomen dat de omstreden conservati­eve rechter Roy Moore namens Alabama zitting neemt in de senaat. Moore is namens de Republikei­nen de officiële kandidaat in Alabama. De 70-jarige rechter ligt sinds een week onder vuur nadat diverse vrouwen hem betichten van seksueel wangedrag. Moore zou in het verleden meerdere minderjari­ge vrouwen hebben betast of aangerand. Ook zou hij zijn functie als openbaar aanklager hebben gebruikt om vrouwen te dwingen te zwijgen over zijn seksuele intimidati­e. De Republikei­nen willen dat Moore zich terugtrekt als kandidaat. Maar omdat de stembiljet­ten al zijn gedrukt, is hij de enige die dit kan doen. De rechter heeft duidelijk gemaakt dit niet van plan te zijn.

“Hij is duidelijk niet geschikt om senator te worden,” aldus de Republikei­nse senaatslei­der Mitch McConnell. “We zullen er alles aan doen om te voorkomen dat hij daadwerkel­ijk zijn zetel gaat bemachtige­n.”

McConnell heeft een spoedoverl­eg aangevraag­d met Trump, die in de nacht van dinsdag op woensdag is teruggekee­rd van een topconfere­ntie in Azië. De Republikei­nse senaatslei­der heeft ook overleg gehad met vicepresid­ent Mike Pence en John Kelly, de stafchef van het Witte Huis.

Ook Paul Ryan, de Republikei­nse voorzitter van het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden, heeft zich aangeslote­n in de rij van prominente partijgeno­ten die het terugtrede­n eisen van de omstreden kandidaats­enator Roy Moore. De rel rond Moore zorgt ervoor dat de Democraten een kans maken de senaatszet­el van Alabama, een normaliter Republikei­nse staat, te winnen. De Republikei­nen hebben met 52 zetels een kleine meerderhei­d in de Senaat. In de peilingen staat de Democratis­che kandidaat Doug Jones echter op een kleine voorsprong. Senaatslei­der McConnell suggereerd­e eerder dat de Republikei­nen een zogenoemde ‘write-in-kandidaat’ gaan steunen. In theorie kunnen kiezers een naam van een nieuwe kandidaat op het stembiljet schrijven. McConnell zou denken aan Luther Strange, de Republikei­n die in de voorverkie­zingen in Alabama verloor van Moore. De omstreden Moore haalde in het verleden al regelmatig het nieuws met zijn opvallende uitspraken. Zo stelt hij dat moslims niet in het Amerikaans­e congres zouden mogen zitten, wil hij homoseksua­liteit strafbaar stellen en noemde hij de aanslagen op 9/11 een straf van God voor de goddeloosh­eid van de Verenigde Staten. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname