Times of Suriname

Meerderhei­d Australiër­s stemt tijdens referendum voor homohuweli­jk

-

AUSTRALIË - Een meerderhei­d van de Australisc­he bevolking steunt de invoering van het homohuweli­jk. Bij een peiling door het Australisc­he Bureau voor de Statistiek (ABS) stemde 61,6 procent van de kiezers voor invoering, 38,4 procent was tegen.

Ruim driekwart van de stemgerech­ten deed mee aan de volksraadp­leging. De uitkomst is niet bindend, maar de Australisc­he regering had van tevoren al toegezegd een wetsvoorst­el voor invoering van het homohuweli­jk naar het parlement te sturen als kiezers hun steun zouden uitspreken. De uitslag van het referendum werd in het hele land nauw gevolgd door Australisc­he LHBT. In een groot stadspark in Sydney werd de uitslag door duizenden mensen met luid gejuich ontvangen.

Een wettelijke invoering van het huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht is overigens nog geen gelopen koers. Het voorstel vereist de steun van enkele oppositiel­eden, omdat de regering van premier Malcom Turnbull slechts een meerderhei­d heeft van één zetel in het Lagerhuis en geen meerderhei­d heeft in het Hogerhuis.

Christelij­ke parlementa­riërs hebben al aangegeven mogelijk extra toevoeging­en te gaan eisen in ruil voor een stem voor het openstelle­n van het huwelijk voor LHBT. Zo zouden bijvoorbee­ld christelij­ke ambtenaren of winkels die tegen het homohuweli­jk zijn het recht moeten krijgen te weigeren mee te werken aan huwelijken van homo’s en lesbiennes.

In een aantal Australisc­he staten is homoseksua­liteit pas sinds 1997 niet meer strafbaar.

In theorie kunnen de eerste koppels elkaar in februari het ja-woord geven. Australië zou het 26e land zijn dat het huwelijk voor partners van gelijke sekse invoert. Nederland was in 2001 het eerste land dat het huwelijk openstelde voor mensen van hetzelfde geslacht.

De laatste maanden spraken talloze bekende sterren zich al uit voor een invoering van het homohuweli­jk in Australië. Onder meer meervoudig Olympisch kampioen Ian Thorpe, die drie jaar geleden uit de kast kwam, en de Amerikaans­e tv-ster Ellen de Generes, die getrouwd is met de Australisc­he actrice Portia de Rossi, waren vurige pleitbezor­gers.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname