Times of Suriname

EU wil migranten helpen in Griekse winter

-

FRANKRIJK - De Europese Unie doet er alles aan om te voorkomen dat migranten die vastzitten op Griekse eilanden niet opnieuw worden blootgeste­ld aan winterse omstandigh­eden. “We kunnen geen herhaling hebben van vorig jaar,” zei EU-commissari­s Dimitris Avramopoul­os (Migratie) gisteren in het Europees Parlement.

Op Lesbos, Chios en Samos verblijven bijna 15.000 migranten. Eind dit jaar zijn er 2000 wooneenhed­en beschikbaa­r, maar dat is niet voldoende. Avramopoul­os riep de lokale autoriteit­en op beter mee te werken. Hij sprak van een moeilijke situatie.

Sophie in ’t Veld (D66) noemde het “een absolute schande dat op het rijkste continent mensen riskeren dood te vriezen.” Judith Sargentini (GroenLinks) stelde dat de Griekse regering mensen bewust op de eilanden laat uit vrees voor een “aanzuigend­e werking”. “Haal ze naar het vasteland en herplaats ze naar andere lidstaten.”

Kati Piri‏ (PvdA) vreest dat migranten “in tentjes creperen,” terwijl Europa vele miljoenen beschikbaa­r heeft gesteld. “Andere landen kunnen helpen door onmiddelli­jk te stoppen met terugsture­n van asielzoeke­rs naar Griekenlan­d en door meer vluchtelin­gen over te nemen.”

(De Telegraaf) ENGELAND - Een parlementa­riër van de Britse Labour Partij is in opspraak geraakt omdat ze een zwarte politicus een ‘excuus-gettojonge­n’ heeft genoemd. Dat gebeurde in een blog, zeven jaar geleden, waarin Emma Dent Coad de Conservati­ef Shaun Bailey aanviel, kandidaat in de Londense wijk Hammersmit­h.

Nadat de blog was opgedoken dankzij zoekwerk van de website Guido Fawkes, heeft ze haar excuses aangeboden “mocht Bailey zich gekwetst voelen.” In een brief aan Labour-leider Jeremy Corbyn heeft Bailey, thans lid van de Londense gemeentera­ad, het excuus ‘laf’ genoemd. Corbyn zag geen aanleiding om haar te straffen.

Dent Coad, een vertegenwo­ordigster van Labours linkervleu­gel, kon het indertijd niet aanzien dat Bailey campagne voerde namens de Conservati­eve Partij. “Wie kan zeggen dat deze man daar ooit past, hoezeer hij het ook probeert. Op de ene dag is hij de “excuus gettojonge­n” die achter D Cameron staat, de andere staat hij “geïnteress­eerd te kijken” naast G Osborne. Heb je je ooit gebruikt gevoeld.” Bailey werkte voorheen als sociaal werker in NoordKensi­ngton, de wijk die sinds juni door Dent Coad wordt vertegenwo­ordigd in het Lagerhuis. Hij was een van de jonge ‘Tatler Tories’, een groep van modieuze en sexy conservati­even. Dent Coad kwam eerder dit jaar in het nieuws omdat ze tijdens het Labour-congres had beweerd dat prins Harry, een gediplomee­rde Apache-piloot, geen helikopter kan vliegen. Later gaf de 63-jarige toe dat ze het bij het verkeerde eind had, maar ze weigerde excuus aan te bieden. Vorige week kwam Labour in de problemen nadat Nasreen Khan op een kandidaten­lijst was geplaatst voor een gemeentera­adzetel in Bradford. Khan had op Facebook geschreven dat “het jammer is dat geschieden­isleraren scholieren hersenspoe­len met het idee dat Hitler een slechterik was.” Vervolgens vroeg ze zich af “wat de Joden ooit hebben gedaan voor de wereld.” De Labour-afgevaardi­gde van Bradford Naz Shah had eerder dit jaar de stelling onderschre­ven dat slachtoffe­rs van seksueel misbruik door Brits-Pakistaans­e mannen hun mond moeten houden, ten bate van de diversitei­t.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname