Times of Suriname

Buurlanden Madagaskar zetten zich schrap voor pestepidem­ie

-

De pestepidem­ie in Madagaskar heeft al aan minstens 143 mensen het leven gekost. De Afrikaanse buurlanden zetten zich schrap.

Sinds de uitbraak van de pest eind augustus in Madagaskar zijn al zeker 143 doden gevallen. Tweeduizen­d mensen raakten besmet. De pest komt wel vaker voor op het Afrikaanse eiland maar de uitbraak van dit jaar is alarmerend. Men spreekt van de ergste epidemie in vijftig jaar. De meeste besmetting­en vinden plaats in de steden, waardoor de ziekte zich sneller verspreidt.

De Afrikaanse buurlanden hebben extra maatregele­n genomen om te vermijden dat de epidemie naar hen overslaat. Op de eilanden van de Comoren, Mauritius, La Réunion en de Seychellen, en in Ethiopië, Kenia, Mozambique, Malawi, ZuidAfrika en Tanzania is het toezicht verscherpt op plaatsen waar mensen het land binnenkome­n. Het zijn landen waarmee Madagaskar nauwe handels en toerismere­laties onderhoudt. Vorige maand overleed een basketbalc­oach uit de Seychellen in Antananari­vo, de hoofdstad van Madagaskar. Madagaskar zelf onderwerpt alle vertrekken­de passagiers op de internatio­nale luchthaven van Antananari­vo aan een temperatuu­rscreening. Wie ver dachte symptomen vertoont, mag niet vertrekken en wordt meteen geïsoleerd.

Meestal komt op Madagaskar de builenpest voor. Die wordt overgedrag­en door geïnfectee­rde ratten die door een besmette mug zijn gestoken. Dit jaar gaat het vooral om longpest, die van mens op mens wordt overgedrag­en, via hoesten, niezen en spugen.

Het aantal nieuwe gevallen neemt toe, maar de toename daalt, zegt de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO). Toch blijft waakzaamhe­id geboden want het pestseizoe­n duurt nog tot april. Wie geïnfectee­rd raakt, vertoont symptomen als koorts, hoofdpijn, lichaamspi­jn, braken en misselijkh­eid. Deze vorm van pest valt met antibiotic­a te behandelen. Maar wie niet behandeld wordt, kan binnen 24 uur sterven.

(De wereld morgen/Foto:

DeWereldMo­rgen.be)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname