Times of Suriname

Egypte werkt aan nieuwe anti-homowet

-

In het Egyptische parlement is een wetsvoorst­el ingediend dat homoseksue­le activiteit­en expliciet criminalis­eert, zegt Amnesty Internatio­nal. Sinds september is in het land volgens de mensenrech­tenorganis­atie een hetze bezig tegen LGBT’ers.

In het wetsvoorst­el wordt “homoseksua­liteit” voor het eerst gedefiniee­rd en worden zwaardere straffen in het vooruitzic­ht gesteld, tot vijf jaar gevangenis­straf. Als iemand die lesbisch, homoseksue­el, bi of transgende­r (LGBT) is en veroordeel­d wordt voor meerdere aanklachte­n dan kan dat maximaal vijftien jaar zijn.

“Al langer dan een maand zijn LGBT’ers in Egypte het doelwit van repressie. Meer dan zeventig mensen zijn gearrestee­rd, sommigen zijn onderworpe­n aan anale inspecties die marteling genoemd kunnen worden. Deze zeer discrimina­toire wet zou een grote terugslag voor de mensenrech­ten betekenen en een nieuwe nagel aan de doodskist van de seksuele rechten in Egypte,” zegt Najia Bounaim, campagnedi­recteur NoordAfrik­a bij Amnesty.

In het wetsvoorst­el worden ook promotione­le activiteit­en (via audio, sociale media of publicatie­s), advertenti­es en LGBT bijeenkoms­ten of feesten verboden. De maximale straf hiervoor is drie jaar cel.

“Niet alleen wil deze con ceptwet relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht criminalis­eren – wat per definitie geen overtredin­g zou moeten zijn – de wet is ook bedoeld om stigmatise­ring, vernederin­g en haat aan te wakkeren tegen mensen vanwege hun veronderst­elde seksuele oriëntatie,” zegt Bounaim. De antihomoac­tiviteiten in de afgelopen anderhalve maand volgden na een concert in Caïro waarbij met een regenboogv­lag werd gezwaaid. (De wereld morgen/Foto:

MO* Magazine)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname