Times of Suriname

Miljoenen mensen hebben geen nationalit­eit

-

Miljoenen mensen over de hele wereld leven zonder nationalit­eit omdat ze behoren tot een etnische, religieuze of linguïstis­che minderheid in een land waar ze vaak al generaties lang hebben geleefd. De Verenigde Naties roepen op om het recht op nationalit­eit voor iedereen te waarborgen. Zonder nationalit­eit voelen mensen zich beroofd van hun identiteit. Ze zijn letterlijk onzichtbaa­r. Vaak worden ze het slachtoffe­r van discrimina­tie, uitsluitin­g en vervolging. Dat stelt een nieuw rapport van het VNVluchtel­ingenburea­u (UNHCR) waarin wordt opgeroepen tot “onmiddelli­jke actie” om het gelijke recht op nationalit­eit voor iedereen te waarborgen. “Staatloze mensen zoeken gewoon dezelfde basisrecht­en die alle burgers genieten. Maar staatloze minderhede­n, zoals de Rohingya, hebben vaak te kampen met diepgewort­elde discrimina­tie en een systematis­che ontkenning van hun rechten,” zei de Hoge Commissari­s voor de Vluchtelin­gen, Filippo Grandi, bij de lancering van het rapport This Is Our Home: Stateless minorities and their search for citizenshi­p.

Het rapport legt de omstandigh­eden uit die ertoe hebben geleid dat bepaalde groepen mensen niet als burgers worden erkend, op basis van discussies met vier staatloze of voormalige staatloze minderheid­sgroepen. De bevindinge­n in dit rapport benadrukke­n de behoefte van minderhede­n aan een nationalit­eit.

“Stel je voor dat je verteld wordt dat je hier niet thuishoort door de taal die je spreekt, je geloof, je gewoonten of de kleur van je huid. Dit is de harde realiteit voor veel van de staatlozen. Discrimina­tie, vaak veroorzaak­t door hun gebrek aan nationalit­eit, is voor hen dagelijkse kost,” zei Grandi.

Het onderzoek waarop dit rapport is gebaseerd, dateert van voor eind augustus, het moment waarop honderddui­zenden Rohingya, de grootste staatloze minderheid ter wereld, vanuit Myanmar naar Bangladesh begonnen te vluchten. Maar in de tekst wordt ook verwezen naar hun situatie omdat die illustrati­ef is voor de problemen die jarenlange discrimina­tie, langdurige uitsluitin­g en de afwezighei­d van een status kunnen veroorzake­n.

“De afgelopen jaren werden belangrijk­e stappen gezet om staatloosh­eid wereldwijd aan te pakken. Maar nieuwe uitdaginge­n, zoals het toenemen van gedwongen verplaatsi­ng en de willekeuri­ge ontneming van nationalit­eit, bedreigen deze vooruitgan­g. In mei en juni 2017 sprak de UNHCR met meer dan 120 personen die tot staatloze of voormalige staatloze minderhede­n in drie landen behoren: de Karana van Madagaskar, Roma en andere etnische minderhede­n in (de voormalige Joegoslavi­sche Republiek) Macedonië, en de Pemba en Makonde in Kenia. De voornaamst­e bevindinge­n in het rapport wijzen op veelvuldig­e discrimina­tie en een absoluut gebrek aan toegang tot noodzakeli­jke documenten zoals een geboortece­rtificaat of een geldig identiteit­sbewijs. Verder zijn armoede en angst voor arrestatie, vaak veroorzaak­t door een gebrek aan documenten, bepalend voor het leven van deze mensen. De kinderen van staatloze paren ervaren dezelfde vormen van discrimina­tie, frustratie en wanhoop. Zij zitten van bij hun geboorte vast in een vicieuze cirkel want door hun status hebben ze minder kansen om naar school te gaan, een opleiding te volgen en later een baan te vinden.

(De wereld morgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname