Times of Suriname

Hulpverlen­ers slaan alarm over crisis in Congo

-

De Democratis­che Republiek Congo (DRC) staat op de rand van een humanitair­e crisis. De internatio­nale gemeenscha­p moet ingrijpen voordat de situatie erger wordt, zeggen hulporgani­saties.

Alleen al in het afgelopen jaar sloegen bijna 2 miljoen mensen op de vlucht voor het conflict, van wie 850.000 kinderen. Een deel van de vluchtelin­gen ging naar buurlanden Angola en Zambia. DRC had in 2016 al het hoogste aantal nieuwe ontheemden ter wereld. Afgelopen maand noemden de Verenigde Naties (VN) Congo een humanitair­e noodsituat­ie van ‘niveau 3’, de hoogst mogelijke classifica­tie en vergelijkb­aar met Irak, Syrië en Jemen. “De alarmbelle­n klinken luid en duidelijk,” zegt Ulrika Blom, landdirect­eur bij de Noorse Vluchtelin­genraad (NRC). “Niveau 3 wordt alleen geactiveer­d bij de meest complexe en uitdagende noodsituat­ies, als een volledig hulpsystee­m opgeschaal­d moet worden om tegemoet te komen aan de kolossale noden.”

Volgens het Wereldvoed­selprogram­ma (WFP) hebben meer dan 3 miljoen mensen in de regio Kasai te maken met ernstige voedseltek­orten, die honger en ondervoedi­ng verergeren. “Meer dan 250.000 kinderen kunnen in de komende maanden verhongere­n in Kasai als ze niet tijdig goed eten krijgen,” zegt WFPdirecte­ur David Beasley.

De NRC zegt dat meer dan 80 procent van de mensen in opvangkamp­en in de provincie Tanganyika geen schoon drinkwater hebben, wat de kans op cholerauit­braken vergroot.

Hoewel zowel het WFP als de NRC hun hulp hebben opgeschaal­d, zijn hun mogelijkhe­den beperkt door gebrek aan geld en bewegingsv­rijheid.

In slechts 33 procent van het bedrag dat de VN nodig hebben voor Congo, is voorzien. Het WFP heeft slechts 1 procent ontvangen van de 135 miljoen dollar die in de komende acht maanden nodig is.

Verschille­nde actieve milities, het slechte wegennetwe­rk en het aankomende regenseizo­en bemoeilijk­en de humanitair­e hulpacties ook. Snelle interventi­e is noodzakeli­jk om het conflict te stoppen en de humanitair­e noden te verlichten. Op die manier moet “langdurige chaos” voorkomen worden, zegt Beasley.

Hoewel sommige gezinnen zijn teruggekee­rd naar hun dorpen in Kasai durven mensen volgens hem meestal niet op het land te gaan werken uit angst voor nieuwe aanvallen.

“Ik heb met veel vrouwen en kinderen gesproken die alleen maar bezig zijn met overleven… dat is hartversch­eurend en onacceptab­el,” zegt Beasley.

Blom hoopt dat de classifica­tie ‘niveau 3’ leidt tot extra financieri­ng die flexibel inzetbaar moet zijn. Zo valt NoordKivu, waar het grootste aantal vluchtelin­gen wordt opgevangen, niet onder de classifica­tie. Blom zegt dat in NoordKivu minder geweld is dan in Kasai, maar dat dat kan veranderen door de onvoorspel­bare aard van het conflict.

“Als er extra geld vrijkomt, moet dit flexibel inzetbaar zijn, zodat we het kunnen gebruiken op plaatsen waar de nood het hoogst is. Er hangen levens van af,” waarschuwt ze.

Door de langdurige oorlog in Congo hebben 8 miljoen mensen hulp en beschermin­g nodig. De meest recente opleving van de crisis is deels aangewakke­rd door de wei gering van president Joseph Kabila om op te stappen nadat zijn mandaat was afgelopen in december 2016.

Beasley zegt vreselijke verhalen gehoord te hebben van overlevend­en, zoals verhalen over onthoofdin­gen en seksueel geweld. “In de regio Kasai gebeuren afschuweli­jke dingen waar je eigenlijk liever niet over praat.”

In een rapport van het Hoge Commissari­aat voor de Mensenrech­ten (OHCHR) staat dat veiligheid­stroepen en milities “aanvallen op basis van etniciteit aanwakkere­n en soms aanvoeren.” Ooggetuige­n beweerden onder meer tegenover medewerker­s van het OHCHR dat bij twee zwangere vrouwen de foetus werd verwijderd en in stukken gehakt en twee andere vrouwen, die beschuldig­d werden van hekserij, werden onthoofd. Onder de overlevend­en bevond zich ook een vrouw die zei te zijn verkracht met de loop van een geweer, een paar uur nadat ze was bevallen. “Ik deed alsof ik dood was en verborg de baby onder mijn lichaam,”zei ze. Haar baby zou tweemaal in het hoofd geschoten zijn.

(De wereld morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname