Times of Suriname

$DQNODFKW YDQ QDEHVWDDQG­HQ JHs[HFXWHHUGHQ =XLG 6XODZHVL YHUMDDUG

-

'E1 HAA* - Vijftien kinderen van vaders die in 1 47 in Zuid-Sulawesi zijn ges[ecuteerd door 1ederlands­e militairen zijn te laat met het aansprakel­ijk stellen van de 1ederlands­e staat. 'e rechtbank in 'en Haag heeft dat gisteren bepaald en heeft daarmee de Staat in het gelijk gesteld.

'e vijftien kinderen uit ZuidSulawe­si eisten schadeverg­oedingen van ten minste 30.000 euro. 'e advocaat van de betrokkene­n /iesbeth Zegveld is het niet eens met de uitspraak en zal µzeker hoger beroep instellen’ liet ze weten. 'e nabestaand­en hadden het proces moeten beginnen µbinnen een redelijke termijn’ nadat zij te weten waren gekomen dat aansprakel­ijkstellin­g mogelijk was aldus de rechtbank. 'e eisers wisten dat in 2013 maar hebben de Staat pas eind december 2016 gedagvaard. Voorzitter Jeffry Pondaag van de Stichting Comitp 1ederlands­e Ereschulde­n vindt de uitspraak µongeloofl­ijk en belachelij­k.’ Hij vraagt zich af waar de welwillend­heid van 1ederland is na de e[cuses die 1ederland in 2013 maakte voor de e[ecuties. 'aarna meldden zich honderden nabestaand­en uit getroffen dorpen in ZuidSulawe­si Java en Sumatra bij zijn stichting. ,nmiddels brachten 76 kinderen dagvaardin­gen uit. Een hoger beroep kost volgens Pondaag e[tra tijd en veel kinderen zijn al tussen de zeventig en tachtig jaar. Advocaat Zegveld vindt het argument van de µredelijke termijn’ opmerkelij­k en noemt het onredelijk dat de Staat achterover leunt en alle verantwoor­delijkheid bij de nabestaand­en legt. Zij wijst erop dat het maken van de dagvaardin­gen een comple[e zaak is. ³Als de uitspraak overeind blijft kan dat betekenen dat ze het boek voor de kinderen sluiten. ,s dat wat we willen bij zulke ernstige feiten. Het is genant.´

,n eerdere zaken over misdraging­en van 1ederlands­e militairen in voormalig 1ederlands-,ndis tussen 1 47 en 1 4 werd het beroep van de Staat op verjaring niet gehonoreer­d. 'e Staat trof schikkinge­n met weduwen van standrecht­elijk ges[ecuteerde mannen. .inderen vallen buiten deze regeling maar ze hebben in principe wel recht op schadeverg­oeding bepaalde de rechtbank in 'en Haag in 2015. (NU.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname