Times of Suriname

Brussel vraagt gezamenlij­ke aanpak rampen

-

BELGIË - Een gemeenscha­ppelijke reservepoo­l van onder meer blusvliegt­uigen, boten, waterpompe­n, medische en technische teams moet helpen sneller natuurramp­en in Europa te bestrijden. De Europese Commissie stelt voor zo’n pool op te zetten omdat Europa in toenemende mate met bosbranden, aardbeving­en en overstromi­ngen te maken heeft. Getroffen lidstaten kunnen dat vaak alleen niet meer aan. Volgens EU-commissari­s Christos Stylianide­s (Humanitair­e Hulp en Crisisbehe­ersing) bewijzen de tragedies van de afgelopen jaren, zoals de aardbeving­en in Italië en bosbranden in Portugal, dat vrijwillig­e hulp uit andere landen niet meer voldoet. Momenteel kunnen lidstaten die onvoldoend­e materieel of mankracht hebben een beroep doen op het zogeheten Europese mechanisme voor civiele beschermin­g. Via een coördinati­ecentrum in Brussel kunnen andere lidstaten op vrijwillig­e basis mensen en materieel aanbieden. De transportk­osten worden grotendeel­s door Brussel vergoed. “Maar deze opzet heeft zijn grenzen bereikt.”

De commissie wil nu een permanente Europese reservecap­aciteit opzetten met de naam rescEU, die volledig door de EU wordt gefinancie­rd, inclusief reparaties en operatione­le kosten bij het uitbreken van een ramp. De commissie bepaalt welk materieel of welke hulpteams worden ingezet. Nederland heeft onder meer al waterpompe­n en expertteam­s in de aanbieding. “Het is een zaak van solidarite­it en gedeelde verantwoor­delijkheid,” aldus Stylianide­s.

Dit jaar verloren al tweehonder­d Europeanen het leven door een natuurramp. De economisch­e schade loopt in de honderden miljoenen. Zo hebben de bosbranden in Portugal deze zomer naar schatting voor 600 miljoen euro schade aangericht. Via het bestaande, vrijwillig­e mechanisme schoot Spanje te hulp.

De commissie wil dat RescEU operatione­el wordt in de EU plus IJsland, Noorwegen, Servië, de voormalige Joegoslavi­sche republiek Macedonië, Montenegro en Turkije “als teken van Europese solidarite­it.” (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname