Times of Suriname

Mannelijke dolfijn verleidt vrouwtjes met cadeautjes

-

Tot die verbazingw­ekkende ontdekking kwamen Australisc­he onderzoeke­rs nadat ze dolfijnen die tot de soort Sousa sahulensis behoren, bestudeerd­en. Vanaf boten observeerd­en de onderzoeke­rs de dolfijnen, die voor de kust van Australië leven.

En op een gegeven moment zagen ze hoe een mannetje naar de zeebodem dook, een grote zeespons losmaakte, op zijn neus liet balanceren en vervolgens naar een vrouwtje toe duwde. “Eerst stonden we perplex”, vertelt onderzoeke­r Simon Allen. “Maar naarmate we door de jaren heen vaker het water opgingen, stapelde het bewijs zich op.” Herhaaldel­ijk zagen de onderzoeke­rs hoe mannelijke dolfijnen vrouwtjes trakteerde­n op grote zeesponzen. Opvallend genoeg bleken mannetjes, wanneer ze er op uit waren om een vrouwtje het hof te maken, ook samen te werken met andere mannetjes. Het is vreemd”, stelt onderzoeke­r Stephanie King. “Aangezien voortplant­ingssucces niet gedeeld kan worden.”

“Hier hebben we één van de sociaal gezien meest complexe dieren op aarde en ze gebruiken sponzen niet om mee te jagen, maar als cadeau,” stelt Allen. Het is uniek. Het komt namelijk behalve onder mensen dan maar zelden voor dat dieren objecten gebruiken om soortgenot­en het hof te maken. De onderzoeke­rs denken dat de dolfijnen middels de cadeaus aan de vrouwtjes willen laten zien hoe sterk ze zijn en dat ze goede partners zijn. Of de cadeautjes de kansen van de mannetjes bij de vrouwtjes ook daadwerkel­ijk vergroten, is op dit moment nog onduidelij­k. De onderzoeke­rs hopen dat in de nabije toekomst middels gedrags- en genetisch onderzoek uit te pluizen. (Scientias.nl/Foto: scientias. nl)

De onderzoeke­rs trekken die conclusie nadat ze de zware aardbeving­en die de afgelopen eeuw plaatsvond­en, analyseerd­en. En op een patroon stuitten. “Op vijf momenten in de afgelopen eeuw is het jaarlijkse aantal aardbeving­en met een kracht van 7 op de schaal van Richter met 25 tot 30 procent toegenomen en dat valt samen met een vertraging in de gemiddelde rotatiesne­lheid van de aarde,” zo stellen Bilham en Bendick tijdens een jaarlijkse bijeenkoms­t van The Geological Society of America.

De rotatiesne­lheid van onze

Maar hoe leidt een tragere rotatie van de aarde dan tot meer zware bevingen? Dat is niet helemaal duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met het feit dat de evenaar iets krimpt wanneer de aarde trager gaat draaien . Hierdoor zouden tektonisch­e platen iets meer onder druk komen te

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname