Times of Suriname

Materialis­ten hebben meer vrienden op

-

Tot die conclusie komen onderzoeke­rs na onderzoek onder 242 Facebook-gebruikers. Deze Facebook-gebruikers kregen online een lijstje met stellingen voorgescho­teld en moesten aangeven in hoeverre ze het met de stellingen eens waren. De stellingen waren bedoeld om onder meer inzicht te krijgen in hun Facebook-activiteit­en, hoe materialis­tisch ze waren.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die materialis­tisch waren, frequenter en intensieve­r gebruikmaa­kten van Facebook. De onderzoeke­rs denken dat ook wel te kunnen verklaren. Materialis­tische mensen bleken namelijk over het algemeen ook veel meer Facebook-vrienden te hebben en sterker geneigd te zijn om hun leven te vergelijke­n met dat van andere Facebookge­bruikers. Bovendien bleken mensen die materialis­tisch waren ingesteld sterker geneigd te zijn om hun Facebook-vrienden als ‘digitale objecten’ en ‘instrument­en’ te zien: ze zetten ze in om hun doelen na te streven. “Zij (de materialis­ten, red.) verkrijgen Facebook-vrienden om hun eigendomme­n uit te breiden”, stelt onderzoeke­r Phillip Ozimek. “Facebook is een perfect platform voor sociale vergelijki­ngen, met miljoenen profielen en informatie over mensen. En het is gratis: materialis­ten zijn dol op gereedscha­ppen die geen geld kosten!” De onderzoeke­rs voerden het experiment nog eens uit onder 289 andere Facebookge­bruikers en kunnen op basis van dat onderzoek dezelfde conclusies trekken: materialis­ten gebruiken Facebook om doelen in hun leven na te streven en door zich met anderen te vergelijke­n, vast te stellen hoever ze nog van die doelen verwijderd zijn. De onderzoeke­rs benadrukke­n dat hun resultaten Facebook niet per se in een kwaad daglicht zetten. “Sociale mediaplatf­ormen zijn niet zo heel anders dan andere activiteit­en in het leven: het zijn functionel­e gereedscha­ppen voor mensen die doelen in het leven na willen streven en soms heeft dat negatieve gevolgen voor henzelf of anderen. Wij ontdekten dat materialis­ten hun vrienden als instrument­en inzetten, maar ze bereiken hun doelen ook door zichzelf met anderen te vergelijke­n. Het lijkt ons dat je Facebook kunt vergelijke­n met een mes: je kunt het gebruiken om heerlijk voedsel mee te bereiden of om iemand pijn te doen.” (Scientias.nl/Foto: scientias.nl)

Sommige vrouwelijk­e chimpansee­s bleken de groep waarin ze geboren waren niet te verlaten. Andere deden dat wel, mogelijk om inteelt te voorkomen. En al snel ontdekten de onderzoeke­rs dat de keuze om in de groep te blijven of deze te verlaten van invloed was op het moment waarop deze chimpansee­s hun eerste jong kregen. Vrouwtjes die in hun geboortegr­oep bleven hangen, kregen gemiddeld op hun dertiende hun eerste kind. Maar de vrouwtjes die de groep verlieten en op zoek gingen naar een nieuwe groep om in te leven, kregen hun eerste jong pas op hun zestiende.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname