Times of Suriname

%LVVFKRS &KRHQQLH ³%HODQJULMNH URO ZHJJHOHJG YRRU SUHVLGHQW %RXWHUVH´

-

3$5$0$5,%2 (HQ FRPPLVVLH EHVWDDQGH XLW SHUVRQHQ PHW YHUVFKLOOH­QGH UHOLJLHX]H DFKWHUJURQ­GHQ HQ H[SHUWLVH DGYLVHUHQ HQ VWDDQ ELVVFKRS .DUHO &KRHQQLH ELM LQ ]LMQ DDQ ERG DDQ SUHVLGHQW 'HVL %RXWHUVH RP WH KHOSHQ ERXZHQ DDQ HHQ YUHHG]DPHU 6XULQDPH QD KHW 'HFHPEHUVWU­DISURFHV 'H JHHVWHOLMN­H PHHQW GDW KHW KLHU JDDW RP HHQ KLVWRULVFK­H NDQV RP GH MXLVWH NHXV WH PDNHQ GLH YDQ EHODQJ LV YRRU HHQ JRHGH WRHNRPVW YDQ 6XULQDPH

Choennie onderstree­pt dat in dit traMect een belangriMk­e rol is weggelegd voor %outerse. ,n Iebruari voerde de rooms-katholieke kerkvorst een overleg met het staatshooI­d waarbiM hiM ziMn diensten aan hem bood voor een vreedzaam natraMect na de aIronding van het 'ecemberstr­aIproces gebaseerd op recht eerliMkhei­d en barmhartig­heid.

'e bisschop zegt voorstande­r te ziMn dat het straIproce­s ongehinder­d doorgaat om vervolgens dit donker hooIdstuk in de geschieden­is aI te sluiten. ³'oor wiMs leiderscha­p kan een eventuele dreigende turbulente situatie voorkomen worden en Muist omgezet worden in een nieuwe weg tot eenheid en saamhorigh­eid in ons land. 0oreel en Muridisch gezag kunnen helpen in voorbereid­ing en uitvoering.´ HiM zegt om dit te kunnen bereiken de hulp is ingeroepen van het Vaticaan en de 2rganisati­e van $merikaanse Staten (2$S). Het Vaticaan heeIt schriIteli­Mk medewerkin­g toegezegd terwiMl de 2$S mondeling heeIt toegezegd. 2ok met het ,nternation­al Centre Ior 7ransition­al -ustice ziMn er gesprekken gevoerd. Het Comité ChristeliM­ke .erken en de ,nterreligi­euze 5aad in Suriname hebben volgens de voorganger ook aangegeven hun biMdrage te willen leveren. 'e Vereniging van Volle (vangelie- en Pinksterge­meenten en -bedieninge­n in Suriname ziMn ook geconsulte­erd en ziM hebben hun standpunte­n rondom het proces van verzoening de rechtspraa­k en het 'ecemberstr­aIproces kenbaar gemaakt en toegezegd om daarover in contact te bliMven.

Choennie geeIt echter aan dat de adviescomm­issie niet zal samenwerke­n met het Comité Slachtoffe­rs en Nabestaand­en van Politiek *eweld. 'it omdat tussen de adviescomm­issie en het comité verschille­n op het punt van ongehinder­d doorgaan van het -'ecemberpro­ces. 'e commissie die vriMdag is gewnstalle­erd bestaat uit :im 8denhout Stanle\ 5aghoebars­ing bisschop (mile 5itIeld 0arie /evens Cornelis $rdMosemito 0argo :aterval Harold 5usland pandit 5abinder Nandoe Hans %reeveld 5obbert %ipat en pandita Soesila %aldew-0alhoe.

TM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname