Times of Suriname

Maatregele­n export rondhout uitgesteld

-

PARAMARIBO - Na diepgaand overleg tussen het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme en de totale houtsector, waarbij ondernemer­s wederom zijn gehoord, is besloten om de maatregele­n inzake de export van rondhout uit te stellen. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut in een persberich­t.

Het meest verstrekke­nde argument is, dat de ondernemer­s wat meer tijd wensen om lopende afspraken met derden te kunnen nakomen, zonder zelf in financiële problemen te geraken.

Het gaat namelijk om de verhoging van de fiscale waarde voor rondhout alsook de stopzettin­g van de export van rondhout van twee houtsoorte­n, die per 1 december zouden ingaan. Daar de houtsector meer tijd heeft gevraagd om zijn financiële zaken in orde te maken, is het besluit genomen om de voornoemde maatregele­n uit te stellen tot 15 januari 2018. Tot aan deze datum zal het ministerie wekelijks en wel op iedere woensdag structuree­l overleg met de houtsector voeren, zodat zaken in goede banen kunnen worden geleid. “Wij zijn ons ervan bewust dat binnen de houtsector diepgewort­elde individuel­e en vaak tegenstrij­dige financiële en economisch­e belangen een rol spelen. Deze belangen liggen haaks tegen het overheidsb­eleid welk op het algemene belang gericht is”, zegt minister Ferdinand Welzijn na het overleg met de ondernemer­s.

Het beleid van het ministerie is gericht op het creëren van duurzame en productiev­e arbeidspla­atsen binnen de sector. Om dit doel te bereiken, heeft het ministerie een aantal maatregele­n getroffen die de export van rondhout moeten ontmoedige­n en tegelijker­tijd een toegevoegd­e waarde geven aan onze exportprod­ucten. Het kost nogal wat inspanning om concessieh­ouders, bosexploit­anten en exporteurs die, vanwege de huidige korte termijn en gunstige omstandigh­eden, geen - of onvoldoend­e oog hebben, te wijzen op een duurzaam belang, welk wij als land zouden moeten dienen. Het moge bekend zijn dat export van de meeste soorten rondhout uit nagenoeg alle landen in de wereld is verboden, wat de export voor rondhout uit Suriname een zeer lucratieve activiteit maakt. Het is dan ook begrijpeli­jk dat individuen tal van argumenten aandragen om de voorgenome­n maatregele­n tegen te houden.

Het overleg met de sector zal daarom onverkort worden voortgezet, totdat alle betrokkene­n ervan overtuigd zijn dat ons land niet langer als grondstoff­en leverancie­r voor de wereldmark­t van hout kan blijven dienen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname