Times of Suriname

Eerste schip met noodhulp komt aan in Jemen

-

JEMEN - Een schip met 5,5 ton graan aan boord heeft zondag aangemeerd in de Jemenitisc­he havenstad Hodeidah. Het is de eerste scheepslad­ing met noodhulp die aankomt sinds een door Saudi-Arabië geleide coalitie het land twee weken geleden een blokkade oplegde. Hodeidah is in handen van de Houthi-rebellen, die door het Jemenitisc­he regeringsl­eger en de Saudische coalitie worden bestreden. Zaterdag landde voor het eerst sinds de start van de blokkade een vliegtuig met VN-hulpverlen­ers in de hoofdstad Sanaa. Daarna volgden meerdere vluchten met hulpgoeder­en, zoals vaccinatie­s.

Jemen wordt door de VN beschouwd als de meest ernstige humanitair­e crisis ter wereld en potentieel de grootste hongersnoo­d van de afgelopen decennia. Het straatarme Arabische land wordt sinds 2015 verscheurd door een burgeroorl­og. Zeven miljoen Jemenieten worden bedreigd door honger en een gebrek aan toegang tot medische zorg.

Saudi-Arabië voert een coalitie van zeven Golfstaten aan, die de internatio­naal erkende Jemenitisc­he regering militair vooral bijstaan door luchtaanva­llen uit te voeren. Volgens mensenrech­tenorganis­aties wordt daarbij niet genoeg gedaan om burgerdode­n te vermijden. De sjiitische Houthi-rebellen worden gesteund door Iran, hoewel dat land ontkent hen wapens te leveren. Die vermeende leverantie­s worden door SaudiArabi­ë genoemd als reden voor de blokkade van Jemen. Activisten zeggen dat beide zijden in het conflict zich schuldig maken aan oorlogsmis­daden. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname