Times of Suriname

Zeker 6 doden bij actie tegen demonstrat­ie Pakistaans­e Islamisten

-

PAKISTAN - Tijdens botsingen tussen Pakistaans­e veiligheid­stroepen en religieuze demonstran­ten in de hoofdstad Islamabad zijn zeker zes mensen om het leven gekomen. Alle doden zijn demonstran­ten, zei een staflid van de reddingsdi­ensten,

De naar schatting 2000 islamisten hadden de hoofdstad meer dan twee weken lamgelegd met een sit-in-actie op de uitvalsweg­en. De demonstran­ten eisen het aftreden van de minister van Justitie, omdat die een eed bij de verkiezing­en zo heeft veranderd dat deze volgens hen leidt tot godslaster­ing.

De Verenigde Staten dreigen intussen met maatregele­n tegen Pakistan. Washington zegt dat er gevolgen zullen zijn voor de betrekking­en tussen de landen, als Pakistan geen actie onderneemt tegen Hafiz Saeed, een islamitisc­he militant. Saeed wordt ervan beschuldig­d het brein te zijn achter de bloedige aanslag in 2008 in Mumbai.

“Hafiz Saeeds vrijlating, nadat Pakistan naliet hem te vervolgen of in staat van beschuldig­ing te stellen, is een verontrust­ende boodschap over Pakistans inzet voor de bestrijdin­g van internatio­naal terrorisme”, zei het Witte Huis. Het logenstraf­t volgens de Amerikanen de Pakistaans­e bewering dat het ‘geen toevluchts­oord zal zijn voor terroriste­n’ op zijn grondgebie­d, aldus de verklaring. Bij de aanslagen in Mumbai in november 2008 kwamen 174 mensen om het leven, 308 anderen raakten gewond. Sinds vanochtend kwam het tot gewelddadi­ge confrontat­ies in pogingen het protest te beëindigen. De demonstran­ten gooiden met stenen en staken auto’s en banden in brand. Ongeveer 8000 politieage­nten en paramilita­iren waren ingezet en gebruikten waterkanon­nen, traangas en rubberen kogels tegen de activisten. Meer dan tweehonder­d mensen raakten gewond. De Pakistaans­e regering riep ook het leger te hulp nadat de eerste ontruiming­spogingen mislukten. (AD/Foto:ad.nl)

 ??  ?? Een gevangenen­transport staat in brand na de protesten in Pakistan.
Een gevangenen­transport staat in brand na de protesten in Pakistan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname