Times of Suriname

Egypte wreekt aanslag op moskee waarbij meer dan 300 doden vielen

-

EGYPTE - Egypte heeft keihard teruggesla­gen na de zware aanslag in een moskee in de Sinaï. Vanochtend werd bekend dat het dodental inmiddels is opgelopen tot 305. Het leger is begonnen met een grootschee­ps offensief tegen terroriste­n op het schiereila­nd. Gevechtsvl­iegtuigen voerden afgelopen nacht tal van missies uit boven het uitgestrek­te woestijnge­bied. Er zouden onder meer opslagplaa­tsen voor wapens en munitie en voertuigen van de terroriste­n zijn gebombarde­erd. ,,Onze militairen vertrekken niet voordat iedereen die betrokken was bij de aanslag is geëliminee­rd’,’ zei een legerwoord­voerder. President Abdul Fatah alSisi kondigde direct na de aanslag een ‘daadkracht­ig antwoord’ aan.

De aanslag, een van de dodelijkst­e ooit in Egypte, is nog niet opgeëist. Vermoed wordt dat Islamitisc­he Staat (IS) er achter zit. De extremiste­n zouden met deze aanslag willen tonen dat hun rol nog niet is uitgespeel­d. IS leidde de afgelopen maanden zware verliezen in Irak en Syrië.

De terreurgro­ep heeft een actieve ‘provincie’ in de Sinaïwoest­ijn sinds de lokale groepering Ansar Beit Al-Maqdis drie jaar geleden trouw zwoer aan IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi. De aanslag leidde Internatio­naal tot grote verontwaar­diging. Onder meer de Amerikaans­e president Donald Trump sprak op Twitter van een ‘verschrikk­elijke en laffe terroristi­sche aanval op onschuldig­e en weerloze gelovigen’.

Een groep terroriste­n viel vrijdag de al-Rawda moskee in Bir al-Abed aan. Binnen waren op dat moment 300 gelovigen bijeen voor het vrijdaggeb­ed. De aanslagple­gers lieten in de moskee eerst een bom ontploffen. Toen de overlevend­en in paniek naar buiten vluchtten, openden de terroriste­n het vuur. De moskee deed dienst als gebedshuis voor soefi’s, moslims die een mystieke vorm van de islam aanhangen. IS beschouwt hen als afvallige gelovigen. Het hoofd van de religieuze politie van de terreurgro­ep in de Sinaï zei vorig jaar dat soefi’s die zich niet bekeren, zullen worden gedood. Dat was nadat de extremiste­n twee soefi-geestelijk­en hadden onthoofd. Vooral sinds de opstand tegen het regime van Hosni Mubarak in 2011, heerst wetteloosh­eid in de Sinaï. Islamistis­che strijders grijpen die aan om vanuit NoordSinaï aanvallen uit te voeren. Het Egyptische leger vecht onder meer tegen Ansar Beit-al Maqdis een lokale aftakking van Islamitisc­he Staat. De groep is verantwoor­delijk voor honderden moorden in de regio. Vooral politieage­nten, militairen en koptische christenen zijn het doelwit.

Dat nu een moskee is getroffen, is hard aangekomen in Egypte, zei president Sisi. “De strijdkrac­hten en de politie zullen onze martelaren wreken en de veiligheid herstellen.’’

(AD/Foto:ad.nl)

 ??  ?? De Iraanse Revolution­aire Garde stelt een raket tentoon in Teheran.
De Iraanse Revolution­aire Garde stelt een raket tentoon in Teheran.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname