Times of Suriname

Zonlicht heeft zowel positieve als negatieve invloed

-

Sterkere botten

Wanneer we het hebben over zonnebaden, denken we al snel aan zonnebrand­crème smeren, verbranden voorkomen en de mogelijkhe­id tot het krijgen van huidkanker. Dit omdat de zon meestal negatief in het nieuws komt. Vaak wordt vergeten dat de zon ook positieve invloed op ons heeft. Sterker nog, we hebben de zon en het zonlicht nodig. Het is dus heel belangrijk om genoeg buiten te zijn en de zon op te zoeken. Wel geldt hier, zoals bij bijna alles, zonnen doe je met mate.

De zon is sterk genoeg om het lichaam te stimuleren tot de aanmaak van vitamine D. Wel is het zo dat mensen met een getinte huid, vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar minder vitamine D aanmaken onder invloed van het zonlicht. Deze mensen hebben extra vitamine D nodig, net zoals mensen die heel weinig buiten komen. Het lichaam maakt ook vitamine D aan wanneer je zonnebrand­crème gebruikt.

Wanneer het vitamine D-gehalte in het lichaam te laag is, wordt de kans op depressie hoger. Vooral ouderen met een te laag vitamine D-gehalte lopen een grote kans op een depressie. Ook een tekort aan licht maakt depressief. Dit is de reden dat lichtthera­pie vaak wordt voorgeschr­even bij seizoensge­relateerde depressies, ook wel SAD (Seasonal Affective Disorder) genoemd. Ontregelin­g van de biologisch­e klok is waarschijn­lijk de reden van depressivi­teit door lichttekor­t. Vitamine D, dus ook zonlicht, zorgt ervoor dat calcium uit het voedsel goed in het lichaam wordt opgenomen. Zo worden stevige botten en tanden gemaakt en behouden. Geregeld bewegen in de zon vermindert de kans op osteoporos­e (botontkalk­ing). Rachitis bij kinderen en osteomalac­ie en osteoporos­e bij volwassene­n kan ontstaan door een tekort aan vitamine D.

Naast dat zonlicht de aanmaak van vitamine D bevordert, zorgt zonlicht er ook voor dat T-cellen sneller bewegen. T-cellen zijn een soort immuuncell­en die een rol spelen bij de afweer van virusinfec­ties. Hoe actiever de T-cellen, hoe beter ze werken. De invloed van de zon op ons immuunsyst­eem werkt dus tweeledig, want ook vitamine D heeft een gunstig effect op ons immuunsyst­eem. Door de omzetting van vitamine D in de witte bloedcelle­n ontstaat cellulaire immuniteit.

Onder invloed van vitamine D worden drie hormonen aangemaakt, namelijk melatonine, serotonine en dopamine. Melatonine zorgt voor een goede nachtrust en de hormonen serotonine en dopamine zijn zogenaamde ‘feel good’hormonen. Deze hormonen zorgen voor een fijn gevoel en een goede stemming. Natuurlijk zorgen niet alleen deze hormonen voor een goed humeur en ontspannin­g. Ook de warmte van de zon zorgt voor een loom, ontspannen gevoel.

De UVA-stralen van de zon zorgen voor huidveroud­ering. Deze stralen gaan ook door glas heen, dus de zon kan ook voor huidveroud­ering zorgen wanneer je binnen zit. Doordat deze stralen in het onderhuids weefsel dringen vermindert dit de elasticite­it van de huid waardoor rimpels ontstaan. Ook zorgt een teveel aan zonlicht voor ouderdomsv­lekken en een onregelmat­ige teint. Bescherm je huid wanneer je de zon in gaat met zonnebrand­crème en ga niet in de zon liggen bakken. Ook wanneer je zonnebrand­crème gebruikt, word je bruin. Het duurt alleen wat langer.

Het verhoogde risico op huidkanker is de reden dat zonnebaden afgeraden wordt. Zonlicht is goed voor ons, maar zoals altijd: overdaad schaadt. Ga geen uren in de zon bakken, vermijd de zon wanneer het te heet is en voorkom verbranden. Gebruik zonnebrand­crème wanneer je bij warm weer buiten komt. Wanneer je hier op let, kan je gewoon van de zon genieten. (Mens en Gezondheid/Foto:

www.lindathape­r.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname