Times of Suriname

Als uw peuter niet wil eten

-

Kinderen hoeven niet altijd hun bord leeg te eten, als zij honger hebben gaan ze vanzelf wel eten. Het wordt pas een probleem als er andere symptomen optreden. De hoeveel voedsel die je kind per keer eet, kan per dag zeer verschille­nd zijn. Maak je geen zorgen als het erop lijkt dat je kind niet genoeg eet tijdens een maaltijd. Kinderen compensere­n dit vaak bij de volgende maaltijd. Als uw kind veel energie heeft en groeit, dan is het waarschijn­lijk gezond. Praat met uw arts als u bezorgd bent over het groeitempo van uw kind of als u bang bent dat kieskeurig eten, de groei van uw kind vertraagd heeft. Zolang uw kind voedzame voedingsmi­ddelen kiest, kunt u het laten kiezen wat het wil eten. Soms lust uw kind een bepaald product wel en een tijdje later weer niet. Probeer uw kind smaken te laten verkennen in zijn eigen tempo. Het zal niet helpen om te eisen dat uw kind de smaak van nieuwe producten gelijk lekker vind. Het kan nodig zijn om de verschille­nde maaltijdco­mponenten los van elkaar aan te bieden. Dit is handig om ervoor te zorgen dat het kind voldoende voedingsst­offen binnenkrij­gt.

Bijvoorbee­ld, als u een rundvlees stoofpot voor het diner hebt en uw kind alleen aardappele­n en wortelen lust, moet u sommige van deze groenten apart van de stoofpot koken, zodat uw kind ze zal eten. U moet ook het goede voorbeeld geven aan uw kind. Als het kind ziet dat je een verscheide­nheid van gezonde voedingsmi­ddelen eet, zal het eerder geneigd zijn om deze producten eens te proberen. Bied uw kind eten aan dat lekker is en er goed uit ziet, en bied hem de juiste hoeveelhei­d aan.

Een goede vuistregel is het aanbieden van 1 eetlepel van elk soort voedsel voor elk jaar van de leeftijd van uw kind. Als uw kind nog steeds honger heeft, kunt u altijd meer geven. Forceer uw kind niet om zijn bord leeg te eten. Zodra het kind geen trek meer heeft, moet u het toestaan om te stoppen met eten.

Probeer om uw kind niet om te kopen. (zoals het aanbieden van dessert als beloning). Bedreiging­en of straffen zijn geen goede ideeën. Als uw kind niet wil eten kunt u de weigering het beste gewoon accepteren. Ga ook geen strijd aan als een kind zijn bord niet leeg eet. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen maaltijden en snacks. Geef u uw kind wat te eten als het trek heeft, maar doe dit niet vlak voor een maaltijd. Een snack hoeft immers geen maaltijd te vervangen.

Als uw kind hongerig aan tafel gaat, heeft het meer kans om de maaltijd op te eten. Als uw kind geen eten bij de maaltijd heeft genomen, kunt u hem een voedzame snack bieden, zoals vers fruit, groenten of crackers.

(Mens en Gezondheid/Foto:

assets.babycenter.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname