Times of Suriname

9LHWQDPHVH EORJJHU NULMJW YRRU RSUXLHQGH EHULFKWHQ

-

9,(71$0 (HQ 9LHWQDPHVH EORJJHU GLH HHQ PLOLHXVFKD­QGDDO DDQ GH NDDN VWHOGH LV JLVWHUHQ WRW ]HYHQ MDDU JHYDQJHQLV­VWUDI YHURRUGHHO­G ZHJHQV SURSDJDQGD WHJHQ GH VWDDW 1JX\HQ 9DQ +RD ZHUG LQ DSULO RSJHSDNW

De blogger werd bekend na een giflek uit een staalfabri­ek van de Vietnamese tak van een Taiwanese kunststoff­enproducen­t in de provincie Ha Tinh, waardoor meer dan 200 kilometer van de kust vervuild raakte. Honderden tonnen vis werden gedood. Het was een van Vietnams grootste milieuramp­en ooit. Hoa postte na de ramp video’s, foto’s en interviews, op onder meer Facebook, en stuurde aan op protesten tegen de overheid. Veel mensen gaven gehoor aan zijn oproep. Ook zou Hoa brieven naar verbannen groepen hebben gestuurd die zich tegen de regering hebben gekeerd, om hen om financiële steun te vragen. Een andere persoon die tegen het gifschanda­al had geproteste­erd, Nguyn Ngoc Nhu Quynh, ook bekend als Me Nam (Moeder Paddenstoe­l), kreeg eerder tien jaar cel. De advocaat die Quynh had verdedigd, Vo An Don, liet vandaag weten dat hij in de provincie Phu Yen van het tableau was geschrapt. Hij kan daardoor Quynh niet vertegenwo­ordigen in hoger beroep.

Vietnam heeft, nadat het land drie decennia geleden buitenland­se investeerd­ers toeliet, een van de snelst groeiende economieën in Azië. De communisti­sche regering is echter weinig tolerant voor actievoerd­ers, wat regelmatig tot protest van internatio­nale mensenrech­tenorganis­aties leidt. De Vietnamese overheid pareert de kritiek door te stellen dat alleen wetsovertr­eders worden gestraft. De afgelopen 12 maanden arresteerd­e de politie 28 personen, die werden aangeklaag­d voor overtredin­gen met betrekking tot de nationale veiligheid. ‘Vage interpreta­ties van de wet’, aldus Human Rights Watch. Meer dan 100 activisten zitten vast voor aan vrijheid van meningsuit­ing gerelateer­de zaken, zoals omstreden uitspraken, samenkomst­en en religie. (AD.NL)

 ??  ?? Vietnamese blogger, Nguyen Van Hoa (midden) tijdens zijn gehoorzitt­ing waar hij tot 7 jaar gevangenis­straf veroordeel­d is wegens propaganda tegen de staat. (Foto: Chicagotow­nnews.com)
Vietnamese blogger, Nguyen Van Hoa (midden) tijdens zijn gehoorzitt­ing waar hij tot 7 jaar gevangenis­straf veroordeel­d is wegens propaganda tegen de staat. (Foto: Chicagotow­nnews.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname