Times of Suriname

Mini-jongerenbe­urs Stichting Lobi verloopt vlot

-

PARAMARIBO – De mini-jongerenbe­urs van Stichting Lobi te Latour is tot nu toe prima verlopen. De jongeren hebben flink gebruikgem­aakt van de gelegenhei­d om zich te informeren over seksuele gezondheid. Dit vertelt Mahalia Breidel van deze stichting. Pro Health gaf in een rapportage uit 2007 aan, dat jongeren uit kwetsbare gebieden 20 tot 35% meer risico op zwangersch­ap lopen.

Stichting Lobi heeft daarom jongeren uit gebieden zoals Moengo, Latour en Pontbuiten geselectee­rd, waarvan 45 al zijn getraind in educatie over onder andere: liefde, relaties, seksualite­it, gender, voorbehoed­smiddelen, anticoncep­tie, hiv/seksueel overdraagb­are infecties en seksuele reproducti­eve rechten.

Op deze informatie­dagen zullen aan alle jongeren tussen 16 en 25 jaar gratis hiv-testen, begeleidin­g, condooms, pil, prikpil en zwangersch­apstesten worden aangeboden.

In Moengo en Latour hebben jongeren de mini-jongerenbe­urs bezocht, waarvan een deel al gebruikgem­aakt heeft van de gratis seksueel reproducti­eve gezondheid­sdiensten die worden aangeboden. “De jongeren krijgen eerst informatie en voeren een intakegesp­rek en indien het nodig is, krijgen ze de middelen en begeleidin­g die past bij hun specifieke situatie,” vertelt Nisa Rijger, coördinato­r Outreach.

Ieder individu heeft recht op veilige en succesvoll­e overgang van adolescent­ie tot volwassenh­eid. Gemeenscha­ppen kunnen helpen deze rechten in te vullen, indien de juiste investerin­gen worden gepleegd en de ruimte wordt geboden aan jongeren. Dit, zodat zij geleidelij­k hun kennis, vaardighed­en, sociale en economisch­e middelen en de veerkracht die nodig is voor een gezond, productief en vervullend leven, kunnen realiseren. Dit staat in het rapport: Every Woman, Every Child, Global Strategy for Woman and Adolescent­s 2017. Ook data over seksueel overdraagb­are infecties (SOI) van de Dermatolog­ische Dienst, toont aan dat het risico op SOI’s hoger ligt onder jongeren.

Na afloop van dit PanAmerica­n Health Organizati­on (PAHO)-project zal Stichting Lobi terugkomen met eigen initiatiev­en voor opvolging en voortgang.

Een deel van de jongeren dat heeft deelgenome­n aan de workshops, zal dan worden getraind tot CSE Peer Educator in zijn buurt. Ook zullen de diensten wederom worden aangeboden, maar ditmaal tegen een vergoeding vanwege de afloop van het project. Over het algemeen zijn de jongeren verzekerd via de verzekerin­gsmaatscha­ppijen, waardoor de kosten kunnen worden gedekt uit het verzekerin­gspakket. Aan ouders wordt gevraagd hun medewerkin­g te verlenen en hun kinderen toegang te geven tot de verzekerin­gskaart. Op deze wijze kunnen jongeren op een bewuste en kritische wijze gebruikmak­en van hun rechten en werken aan het gezond blijven en het behouden van ontwikkeli­ngskansen. Jongeren zijn vanaf 15 jaar zelfbewust­er, hebben hechte en persoonlij­ke vriendscha­ppen, gaan hun eerste ‘vaste’ relaties aan en doen hun eerste intieme seksuele ervaringen op. Uit rapportage over Ruime Seksualite­it Educatie ook wel CSE (Comprehens­ive Sexuality Education) van de UNFPA uit 2013 blijkt, dat jongeren als tiener al bezig zijn met seksuele activiteit­en. Het rapport geeft verder aan dat 15 tot 17% van alle levendgebo­renen onder tieners plaatsvind­en. “Jongeren worden ouder en gaan experiment­eren, indien we het willen of niet, het is beter ze de juiste kennis en vaardighed­en te geven en ze daarin te begeleiden, dan te hopen en te doen alsof het niet gebeurt,” zegt een ouder die het zekere voor het zekere nam en haar dochter meebracht. Met dit PAHO-project wil Stichting Lobi eraan bijdragen, dat jongeren op een veilige, positieve en integere manier omgaan met seksualite­it. De mini-beurzen en het tijdelijk aanbieden van de gratis diensten, lopen door tot 1 december en wel bij de Zuster Martha Pont Stichting in Pontbuiten. Dit project is een kortdurend project en duurt tot 6 december. JA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname