Times of Suriname

9HURRUGHHO­GH -RHJRVODYLs­WULEXQDDO 3UDOMDN VWHUIW QD LQQHPHQ JLI

-

D(N HAAG - Slobodan Praljak (72) is gistermidd­ag overleden nadat hij bij het horen van zijn straf in het Joegoslavi­stribunaal in Den Haag gif had ingenomen. Dat stelt de Kroatische staatstele­visie. Praljak kreeg gistermorg­en zijn straf in hoger beroep. Maar toen hij een substantie had ingenomen en verklaarde dat dit gif was, werd de zitting geschorst. De rechtszaal is inmiddels een plaats delict geworden. De politie doet onderzoek.

Het vervolg van de zitting is in een andere zaal omdat zaal 1 is afgesloten door de Nederlands­e autoriteit­en. “It is now a crime scene,” verklaarde de rechter. Hij ging verder niet in op de toestand van Praljak, maar zei alleen dat verdachte Praljak vanmiddag niet meer aanwezig is. Het VN-hof zou volgens planning vandaag definitief uitspraak doen tegen een handvol verdachten: Jadranko Prlic, Bruno Stojic, Slobodan Praljak, Milivoj Petkovic en Valentin Coric. Maar bij het vernemen van zijn straf zei Praljak tegen de rechter: “Slobodan Praljak is geen oorlogsmis­dadiger. Daarom verwerp ik uw uitspraak. Meneer de rechter, ik heb gif ingenomen” Daarop sprong de livestream met beelden uit de rechtszaal op zwart. De Bosnische Kroaat Praljak werd in 2013 veroordeel­d tot twintig jaar gevangenis­straf voor misdaden die hij had begaan in en rond Mostar. Praljak was een hoge militair die volgens het Haagse Internatio­naal Gerechtsho­f het commando voerde. Hij was verantwoor­delijk voor de oorlogsmis­daden tegen de Bosnische moslims in ongeveer dertig plaatsen in Bosnis en Herzegovin­a. Praljak had begin jaren 0 ook de leiding over het politiekor­ps. Hij heeft verschille­nde studies achter de rug waaronder een aan de technische universite­it, maar hij studeerde ook filosofie. Naast Praljak zijn de beschuldig­den vier andere voormalige politieke en militaire kopstukken van Herceg-Bosna, een ministaatj­e dat was uitgeroepe­n ten tijde van de burgeroorl­og in Bosnis. 2nder hen de toenmalige premier Prlic. Vorige week werd de voormalige Bosnische commandant Ratko Mladic door het Joegoslavi­s-tribunaal in Den Haag veroordeel­d tot een levenslang­e gevangenis­straf veroordeel­d. Mladic schreeuwde tijdens de uitspraak: “Leugens, jullie moeten je schamen!”

(AD)

 ??  ?? Korte bochten, stoepen op- en afrijden en inparkeren, het wordt allemaal geoefend tijdens de rijvaardig­heidscursu­s.
(Foto: AD.nl)
Korte bochten, stoepen op- en afrijden en inparkeren, het wordt allemaal geoefend tijdens de rijvaardig­heidscursu­s. (Foto: AD.nl)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname