Times of Suriname

Coalitiepa­rlementari­ër zal niet meewerken aan stopzettin­g brandstofl­evering binnenland

-

PARAMARIBO - De regering is voornemens om de gesubsidie­erde brandstofl­evering aan het binnenland af te bouwen. Dit plan stuit op weerstand vanuit de regeringsf­ractie in De Nationale Assemblee zelf. Wendel Asadang (NDP) is van mening dat de regering zal moeten afblijven van de brandstofl­evering aan onder andere Brokopondo zolang er geen alternatie­f is voor de elektricit­eitsvoorzi­ening in het binnenland.

Volgens Asadang levert het district een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeli­ng van Suriname. Net als Diana Pokie (ABOP) is hij van mening dat de regering daar wat voor terug moet geven. “Ondergetek­ende, die afkomstig is uit dit district, zal er niet aan meewerken dat de brandstofl­evering aan de dorpen wordt afgebouwd zonder dat er een alternatie­f is voor het binnenland”, gaf hij de regering mee tijdens de voortzetti­ng van de begrotings­behandelin­g 2018. In Brokopondo staat de enige hydrokrach­tcentrale in Suriname, die meer dan een miljard kilowattuu­r per jaar produceert. Toch is het overgrote deel van de dorpen verstoken van de geproducee­rde elektricit­eit en is aangewezen op dieselgene­ratoren. “Als er geld verdiend wordt met de elektricit­eitsopwekk­ing vanuit Afobaka, dan kunnen we die toch delen? Dan kan een deel van die inkomsten aan een kant gezet worden voor de mensen om elektricit­eit voor ze op te wekken en brandstof voor ze kopen”, vindt Asadang.

Hij heeft begrip voor de crisis waarin het land zit en dat er bezuinigin­gsmaatrege­len getroffen moeten worden om de staatsuitg­aven te drukken. In de prioriteit­sstelling van de regering zal die echter niet de mensen moeten duperen die grote offers hebben gebracht. Asadang verwijst naar de duizenden dorpelinge­n die hun traditione­el woongebied moesten verlaten, zodat het onder water gezet kon worden om het stuwmeer te Afobaka aan te leggen. “Kan de regering ons aangeven op basis waarvan besloten is om de levering van brandstof af te schaffen?

Komt het doordat deze mensen minder belangrijk zijn?”, zijn de vragen die de regering zal moeten beantwoord­en in de verdedigin­g van de ingediende staatsbegr­otingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname