Times of Suriname

Wereld aidsdag

-

Op 1 december, Wereldaids­dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de bewustword­ing omtrent hiv/aids. De bestrijdin­g van aids is een van de acht millennium­doelen van de Verenigde Naties. Wereldaids­dag werd in augustus 1987 bedacht door James W Bunn en Thomas Netter, beiden werkzaam als voorlichte­r bij de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie in Genève, Zwitserlan­d. Bunn en Netter legden hun idee voor aan Dr Jonathan Mann, directeur van het Global Programme on AIDS (nu bekend als UNAIDS van de Verenigde Naties). Het concept werd goedgekeur­d en op 1 december 1988 vond de eerste Wereldaids­dag plaats.

Het doel van deze Dag is om wereldwijd aandacht te vragen voor de aidsproble matiek en op te roepen tot solidarite­it met mensen met hiv en aids. Wereldwijd vinden er vele initiatiev­en plaats, zoals evenemente­n, congressen en acties. “Sinds 2015 is de verspreidi­ng van hiv/aids, malaria en andere grote ziektes stopgezet en teruggedro­ngen.” Net zo belangrijk is het dat u weet welke activiteit­en worden ontplooid om de ziekte terug te dringen en welke organisati­es alles in het werk stellen om de miljoenen mensen, die reeds geïnfectee­rd zijn te helpen.

39 miljoen mensen in de wereld zijn geïnfectee­rd met het dodelijke aidsvirus. Elke zeven seconden komt daar iemand bij. Elke dag sterven 8.000 mensen aan aids en raken duizenden kinderen hun ouders kwijt. Er zijn nu al 15 miljoen aidswezen. Er zijn meer dan 25 miljoen mensen aan aids overleden en als we niets doen, zullen dat er in 2050 volgens de Verenigde Naties 280 miljoen zijn. Aids treft vooral kinderen en jongeren. Iedere minuut sterft er ergens ter wereld een kind aan aids en raken vele kinderen hun ouders kwijt. Van alle mensen, die door het aidsvirus getroffen worden, is de helft tussen 15 en 24 jaar. Minder dan 35% van de jongeren weet hoe ze zich kunnen beschermen tegen het aidsvirus. 90% van de getroffene­n leeft in ontwikkeli­ngslanden.

Zuidelijk Afrika is het zwaarst getroffen, maar ook in OostEuropa, de Cariben en Azië neemt de aidsepidem­ie ernstige vormen aan. Slechts één op de tien mensen in arme landen wordt op hiv getest. Negen van de tien mensen weet dus niet eens of die het virus heeft. Slechts 20% van de mensen, die accuut aidsremmer­s nodig heeft, krijgt deze ook.

Maar er is ook goed nieuws: het aantal mensen dat besmet is met hiv, is voor het eerst in 25 jaar stabiel. De aidsbestri­jding boekt steeds meer resultaat, dankzij meer geld, betere voorlichti­ng en meer medicijnen. UNAIDS, het aidsbureau van de Verenigde Naties, maakt elk jaar opnieuw schattinge­n van de hiv en aidscijfer­s in de diverse landen en regio’s. Deze cijfers worden één maal per jaar bekendgema­akt, maar in de tussentijd wel gecorrigee­rd op basis van nieuwe gegevens.

(Bron: www.stopaidsno­w.nl)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname