Times of Suriname

Russen vinden dat VS Noord-Korea provoceert: Stop het machtsvert­oon

-

RUSLAND - De Verenigde Staten provoceren NoordKorea zozeer dat leider Kim Jong-un “zich als een ongeleid projectiel gaat gedragen.” Die beschuldig­ing uitte Ruslands minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov gisteren. Ook de Amerikaans­e sancties schieten hun doel voorbij, meent de Rus.

Lavrov verwerpt tevens de Amerikaans­e oproep om alle banden met Noord-Korea te verbreken vanwege de testen met ballistisc­he raketten en de atoomproev­en. Hij beschouwt die attitude van Washington als fundamente­el onjuist. Het regiem in Pyongyang vuurde woensdag weer een ballistisc­he raket af en liet na afloop weten dat het raketprogr­amma nu voltooid is: de projectiel­en kunnen het Amerikaans­e vasteland bereiken.

Rusland, aldus Lavrov, veroordeel­t de test, net als andere landen. Maar de VS bewandelen volgens hem een verkeerd pad van provocatie in de aanpak van Kim Jong-un en consorten. Zo zouden de VS en Zuid-Korea nu eens niet een gezamenlij­ke luchtmacht­oefening als reactie moeten houden.

Ook sancties, zo betoogde de Rus, “zijn ondertusse­n hun doel voorbij geschoten.” “Noord-Korea isoleren werkt niet.” De Amerikanen lijken de VN-oproep tot overleg met Pyongyang totaal te negeren. Gisteren belde Trump nog met zijn Chinese ambtsgenoo­t president Xi Jinping, en vroeg hem om de druk op NoordKorea zo ver als mogelijk op te voeren. De VN-Veiligheid­sraad kwam gisteren bijeen, om te praten over de laatste rakettest van Noord-Korea. Nikki Haley, de VN-ambassadeu­r voor de VS, waarschuwt Noord-Korea in niet mis te verstane bewoording­en. “Als er oorlog komt, laat het dan duidelijk zijn, het Noord-Koreaanse regiem zal totaal worden verwoest.” Rusland heeft Noord-Korea gevraagd te stoppen met nucleaire testen en de Verenigde Staten en Zuid-Korea op hun beurt opgeroepen om in december geen militaire oefeningen te houden. “Een al zeer explosieve situatie zou daardoor verder kunnen escaleren”, aldus de Russische VN-ambassadeu­r Vassily Nebenzia. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname